Google е използвала запис на Стив Джобс, за да анулира патент на Apple

1
90

Германски съд е отхвърлил два патентни иска, подадени от Apple срещу Google и Samsung, поради факта, че Стив Джобс е показал публично оспорваната патентована технология преди неговата компания да получи патент за нея. Става дума за ефекта на „гумен“ отскок, който се използва в интерфейса на iPhone и iPad.

Както съобщава Флориан Мюлер в блога FOSS Patents, Федералният патентен съд на Германия е постановил, че патентът на Apple, носещ името „Преносимо електронно устройство за организиране на снимки“ не е действителен, тъй като същността на технологията е била огласена преди неговото издаване (т.нар. Prior art – „известно ниво на техниката“).


Под понятието „Prior art“ се разбират материали, доказващи известността на изобретението, предмет на правния спор, преди момента на подаване на патентната заявка за него за разглеждане. В конкретния случай такъв материал е се явява презентация на iPhone, проведена през 2007 г., в хода на която Стив Джобс демонстрира пред публика ефекта на „гумения“ отскок, описан в отхвърления патент.

Към момента на презентацията законодателството на САЩ е позволявало на изобретателите да публикуват своята идея до 12 месеца преди подаването на заявката за патент, като самият факт на публикуването не е представлявал основание за анулиране на документа. Такъв „гратисен период“ обаче не съществува в Европа, поради което германският съд разглежда презентацията от 2007 г. като предварително разкриване на изобретението преди подаване на патентната заявка.

Адвокатите на Google изпратили записа с презентацията на iPhone на съда през месец април. Оттогава насам Apple неколкократно е предприемала опити да докаже пред европейския съд липсата на връзка между подадените патентни заявки и видеозаписа, но всички те са били отхвърлени.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари