Google Chrome  е най-използваният браузър в света. Това не е изненада. По принцип има добра производителност. Предлага много възможности за разширяване на функционалността. Но и той си има трески за дялане.

В определени ситуации употребява много повече ресурси от колкото е нормално

С увеличаването на броя отворени табове, гледката в Task Managers може да се превърне в кошмар. Ако работим на по-стара машина, с неголямо количество RAM, това влияе пряко на преживяването. Често се стига до крашове, а понякога и до загуба на информация.

От Google са решени да решат проблемите му, като последното обещание дойде тази година. Сега вече разбираме, че един от сериозните проблеми на Chrome ще бъде решен за компютри с операционната система Windows 10.

На сайта на Chromium беше дадена повече информация. Ще се използва функционалност на Windows 10, която се казва TerminateProcess. Тя ще позволи на потребителите да възстановят паметта, която Chrome е използвал – по-бързо и по-чисто от преди.

По принцип затварянето на процес е трудна и нелека задача за операционната система. Избягването на състезателни условия става почти невъзможно със сложен софтуер и чистият изход може да бъде доста бавен. Изчакването на всички нишки, страницирането в кода и данните, надпреварата с останалите приложения в голямата картинка – ужас в истинския смисъл на думата.

В момента затварянето на някой таб или целия браузър може да не освободи използваната RAM веднага. Имплементацията на TerminateProcess в Chrome може да предотврати това поведение и да намали до минимум крашовете. Така програмата ще елиминира всички процеси и нишки и моментално ще освобождава заетия ресурс.

Не става ясно от кога ще можем да разчитаме на тази поправка, но дано е по-скоро


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари