Google е съвсем близо до създаването на универсален квантов компютър

0
35

Универсалният квантов компютър е по-близо, отколкото си представяхме. Специалистите на Google и някои водещи университети намериха начин да съчетаят цифрови и аналогови подходи в работата на квантовия компютър. Създаден е ранен прототип на устройството.

 

Почти всички водещи IT-компании се опитват да създадат квантов компютър, а IBM дори представи своя квантов компютър за ползване в Глобалната мрежа.

Но досега никой не е създал мащабируем квантов компютър, с много кубити, който да надмине възможностите на днешния хардуер. Това скоро може да се промени, понеже в прототипа на Google се комбинират двата основни подхода за работа на квантовите компютри.

При първия подход, кубитите на квантовия компютър се използват като класически битове в обикновен процесор. Създава се подобие на цифровата логика от днешния хардуер, при която обаче за изпълнението на дадена задача се налага логическите елементи да бъдат програмирани предварително. За нова задача – ново препрограмиране.

Втрият подход е аналогов и се нарича още адиабатен. При този подход кубитите достигат решението на поставената задача чрез цялостна промяна на общото квантово състояние на всички кубити. Този метод е по-лесен, но дава много грешки.

В новото устройство се използват и двата подхода, като цифровият се използва само за една задача –  корекция на грешките на аналоговия. По този начин става възможно създаването на произволно голям квантов компютър. Екипът учени счита, че само след няколко години ще създаде квантов компютър с 40 кубита.

В прототипа може да се избира система от три, шест, седем, осем и девет кубита, в която се използват различни нови алгоритми.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за