fbpx
-0.8 C
София

Google завърши изграждането на най-големия си подводен кабел

Най-четени

Най-новият подводен кабел на Google достигна до Великобритания и вече е факт. Кабелът Grace Hopper се простира на 3900 мили или приблизително 6276,44 километра, свързвайки Ню Йорк, Великобритания и Испания. Изграждането на кабела достигна до Буде, Англия, във вторник. Другият край на кабела достигна до Билбао, Испания, по-рано този месец.

„Грейс Хопър представлява ново поколение трансатлантически кабели, идващи от бреговете на Обединеното кралство, и е един от първите нови кабели, свързващи САЩ и Великобритания от 2003 г.“, каза Джейн Стоуел, стратегически специалист по глобалната инфраструктура в Google, в публикация в блога на компанията.

Това далеч не е единственият подводен кабел на Google от такива мащаби. По-рано тази година компанията обяви подводния интернет кабел Firmina, който ще се простира от Източната крайбрежие на САЩ до точки по източното крайбрежие на Южна Америка. И през юли Google обяви началото на партньорството си с компанията Sparkle за създаване на подводни кабели системи Blue и Raman.

Кабелът Grace Hopper е проектиран да изпраща до 350 терабайта данни в секунда и да намалява прекъсванията в интернет с включване на трафика между различни оптични влакна, обясняват в официалните характеристики на проекта от Google. Основната цел на изграждането на кабела е осигуряването на по-големи технически възможности за поемане на трафик и осигуряване на висококачествена свързаност с услугите и платформите на Google, на територията на държавите, които кабелът ще покрие. Очаква се трафикът към сървърите на всички платформи и системи на Google през следващите няколко години да продължи да нараства, особено с навлизането на все по-качествени формати на видео и аудио съдържание, увеличаването на общия брой на интернет потребителите, разширяването на онлайн търговията и подобряването на техническите възможности на крайните потребителски устройства. Плановете са до края на настоящото десетилетие формати за висококачествено видео 4К да станат масови, а с развитието на технологии като Интернет на нещата, изискващи постоянна свързаност, както и различни AR и AI проекти, интернет трафикът да се покачи значително. Именно от тези прогнози са продиктувани ранните инвестиционни решения, които Google предприема.

В чест на Грейс Хопър

Интернет кабелът е кръстен на компютърната пионерка Грейс Хопър. Тя създава първия компютърен компилатор и помага за създаването на компютъра Mark I. Тя също измисля и популярната и до днес дума „бъг“, с който вече далеч не само програмистите, но и всички запознати с технологичните продукти хора, назовават различни хардуерни и софтуерни неизправности.

Договорът за изграждане на подводния оптичен кабел беше подписан тази година по-рано с компанията SubCom, доставчик на кабели в Ню Джърси. Google и SubCom използват по-нови и усъвършенствани оптични влакна, които са предназначени за осигуряването на по-добра интернет свързаност и надеждност. Представител на Google заяви пред популярния технологичен портал CNET, че интернет кабелът Grace Hopper ще бъде напълно функционален през следващата година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини