HTTPS

Преди два месеца Google промени в предварителните версии на браузъра Chrome визуализирането на адресния ред. Променено бе показването на допълнителната информация за HTTP и HTTPS протоколите, използвани от сайтовете. Тези промени са реализирани в Chrome 68, който вече започна да се разпространява.

От няколко години интернет гигантът се опитва да измести HTTP протокола и да наложи използването на HTTPS, като обозначава HTTP страниците като небезопасни. Сега, когато посещавате незащитен сайт, вляво от адресния ред може да се види до URL надписа „Няма защита“. Но цвета на съобщението засега е сив.

Редица уебсайтове поради различни причини не желаят да преминават към защитения протокол, но и не искат да губят своите посетители. Но ще трябва да направят това, понеже Google възнамерява да продължи да работи в това направление. Chrome 69, който трябва да излезе през месец септември, вече няма да отбелязва HTTPS страниците с „Има защита“. По този начин Google подчертава, че HTTPS трябва да стане норма и стандарт.

А в следващата версия, Chrome 70, съобщението „Няма защита“, ще бъде с червен цвят. Но то ще се показва само когато потребителят трябва да въведе някакви данни в посещаваната уеб-страница.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
DarthG
DarthG

Само небезидиот може да напише – небезопасни.

the professor
the professor

според мен трябва да се пише „несигурни“ какво е туй „небезопасни? небе+з+опасни? някаква новоизмислена дума 🙂 че е написана правилно – правилно е, че звучи тъпо – така е, пък и не е преведена правилно…

Радикален Капиталист
Радикален Капиталист

Идиот, и двете са думи от речника, само че “несигурни” е достатъчно за завеждането на дело от всяка компания без https към Гугъл. Мисли с главата си, вярно си Българин и тук живеете в каменната ера, но все пак има държави, където има закони и съд.

the professor
the professor

че те тогава и сега могат да я съдят… ако се позоват на точния превод, или ако знаят английски:
https://translate.google.bg/?hl=bg#en/bg/not%20secure
тогава и разработчиците на останалите браузъри трябва да бъдат съдени, това че не се покзва в адрес бара, а се показва само при посочване на катинарчето е същото… я пробвай да влезеш в някой сайт за банкиране през интернет експлорер да видиш какъв warning вади ако не си вкарал сайта в trusted

Ник
Ник

Ама много си тъп. Идва от „НЕ-БЕЗОПАСНИ“ Не си ли чувал тези думи във вашето село?