Google засега остава на китайския пазар

2
11

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай удължи лиценза на интернет корпорацията Google, необходим й, за да продължи да работи на китайския пазар, съобщава агенция „Франс Прес“.

Отношенията между Google и официален Пекин продължават да бъдат обтегнати, което е резултат от конфликта, който избухна между двете страни в началото на 2010 година. Тогава бе съобщено, че сървърите на Google са били подложени на „високоорганизирана и целенасочена“ кибератака, в осъществяването на които бе заподозрян официален Китай. След това Google обяви, че преустановява филтрирането на резултатите от търсенето в Китай и започна автоматично да пренасочва посетителите на Google.cn към хонгконгските сървъри на компанията, достъпни на адрес Google.com.hk.

Тази година историята получи и своето продължение. Google регистрира многобройни опити за неоторизиран достъп до пощенските кутии на абонатите на Gmail, за което корпорацията отново обвини китайските власти. Официален Пекин, разбира се, отрича да има отношение към кибератаките.

Удължаването на лиценза означава, че Google ще може да работи в китайското уеб пространство в продължение на поне още една година. Трябва да се отбележи обаче, че позициите на Google в Китай отслабват: ако през второто тримесечие на 2010 година американската компания държеше 24 процента от пазара на търсене в Поднебесната империя, в момента този дял вече е спаднал на 19%. За сравнение, делът на Baidu, най-голямата китайска търсачка, за същия период е нараснал от 70 на 76 на сто.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
TodorfromVarna
TodorfromVarna

При търсенето друго освен Гугъл има ли ? В Китай всичко е еднодневка

funordie
funordie

А това че Google и Facebook при поискване на инфо от американските служби за потребител си казват всичко това не е ли пробив във сигурността. Не съм сигурен кое е по-лошо, американците или китайците да четат пощата!!!