Google засили изолацията между сайтовете в Chrome

0
1592

Google обяви, че е засилил в браузъра Chrome режима на изолация на сайтовете, като по този начин уеб страниците на различните сайтове работят в отделни процеси. Изолацията на ниво сайтове елиминира атаките, извършвани чрез използване на поставените в сайтовете външни блокове, като например скриптове и iframe тагове от други сайтове.

С въвеждането на тази изолация, във всеки процес се намират единствено данните на само един сайт, което на практика напълно блокира атаките чрез странични сайтове. В десктоп версията на Chrome разделянето на сайтовете става на ниво домейн а не на раздел, като новата функционалност е въведена от Chrome 67 нататък. В Chrome 77 аналогичният режим е активиран за Android платформата.

За намаляване на използваните ресурси режимът на изолация в Android се включва само за сайтовете, за които е фиксирано логване чрез парола. Има и списък със сайтове, за които новата защита е винаги включена. Този подход увеличава изразходваната памет с 3-5% вместо с 10-13%, когато се използва изолация за всички уеб сайтове.

Новият режим е вече активиран за 99% от потребителите на Chrome 77 за Android, работещ на смартфони с минимум 2 GB оперативна памет. Режимът на изолация може да бъде ръчно изключван и включван с помощта на флага chrome://flags/#enable-site-per-process.

Google предвижда и друга промяна в Chrome. Това е възможността за освобождаване на паметта от разделите, които са останали във фонов режим за повече от 5 минути.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за