Google затяга правилата за публикуване на приложения в Google Play

0
21

В опит по някакъв начин да ограничи публикуването на вредоносни и фалшиви приложения в своя магазин Google Play, компанията Google затяга правилата за софтуера в него. Сред новите мерки компанията отбелязва необходимостта от създаване на оригинални икони за приложенията, така че потребителите да не могат да ги объркат при изтегляне. Друг нов момент са обновените правила за писане на програмите и публикуването на реклама в тях.

Ще припомним, че само за последните шест месеца Google Play на няколко пъти се сблъска с мащабни епидемии от вредоносни приложения, които засегнаха десетки хиляди потребители на устройства, базирани на Android.

Днес Google разпрати до официалните разработчици на приложения за Android нов набор от правила, като освен това даде срок от 30 дни, в който разработчиците да приведат вече публикуваните в магазина приложения в съответствие с новите изисквания. Според текста, публикуван в блога Android Central, новите правила имат за цел повишаване на общото качество на приложенията, „изкореняване на нездравословното поведение на разработчиците“ и подобряване на използваемостта на мобилните програми.

Правилата съдържат не само технически изисквания към кода, но и общи препоръки, за нарушаване на които приложението може да бъде блокирано в Google Play. Така например, отсега нататък компанията ще следи колко често „спами“ приложението потребителите със съобщения, колко ресурси изразходва по време на работа и т.н. Трябва да се отбележи, че за разлика от Apple App Store, където изпращаните приложения се проверяват и одобряват ръчно, в Google Play работи автоматична система за публикуване, която разчита на автоматизиран софтуерен скенер, чиято задача е да открива и премахва вредоносните програми, известен като Bouncer.

Независими експерти твърдят, че Bouncer се справя добре с откриването на вредоносния код, но нищо не може да замени ръчната проверка, тъй като разработчиците често създават приложения, които формално не нарушават правилата на магазина, но на практика събират твърде много информация, бързо изтощават батерията на устройството, „бомбардират“ потребителя с реклами и т.н. В новите правила Google акцентира върху борбата със спама в приложенията, като компанията заявява, че борбата с него ще бъде безкомпромисна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари