6.7 C
София

Google за първи път използва квантова симулация за моделиране на химическа реакция

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалистите на Google за първи път в историята използваха квантов компютър за моделиране на химическа реакция. Според интернет гиганта, това е първата стъпка към практическото използване на квантовите компютри.

Google е използвал квантовия компютър Sycamore за първото точно квантово моделиране на химическа реакция, Моделирана е молекулата на диазена (diazene), която се състои от два атома азот и два атома водород, които встъпват в различни реакции, в които атомите на водорода се обединяват в различни конфигурации в азотните съединения. Резултатът от квантовото моделиране е същият, който преди това е получен с помощта на класически компютри. За самото моделиране са били необходими 12 кубита, въпреки че Sycamore има 54 квантови бита.

„Ние извършихме квантови изчисления от областта на химията в принципно друг мащаб. При предишния ни експеримент се използваха изчисления, които могат да се извършат и с молив и хартия. Но за това, което направихме сега, е необходим именно квантов компютър“ – заяви един от ръководителите на експеримента.

Учените са на мнение, че мащабирането на този алгоритъм за моделиране на по-сложни химически реакции ще бъде относително лесно. Моделирането на реакциите в големите молекули просто ще изисква повече кубити и някои допълнителни настройки.

Това е само първата стъпка. Изследователите предполагат, че в близко бъдеще ще стане възможно разработването на нови химически вещества с квантов компютър.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини