fbpx
15.7 C
София

Google изключва облачната си услуга за печат Cloud Print

Най-четени

Отпечатването на документи през интернет с помощта на браузъра Google Chrome е на път да стане една идея по-сложно и трудоемко за някои потребители, тъй като Google обяви, че облачната услуга за печат Cloud Print, вече няма да се поддържа от 2021 година.

Cloud Print е полезна услуга, която позволява на десктоп потребителите да печатат документи директно от браузъра Chrome, без да се налага физически да свързват печатния апарат (принтера) към устройството.

Въпреки че услугата беше стартирана още в началото на десетилетието – през 2010 г., платформата всъщност дори все още е в бета версия, но изглежда никой няма да я види в завършено издание, тъй като Google публикува документ за поддръжка, съветващ потребителите на Cloud Print да започнат да се оглеждат за алтернативно решение за онлайн печат на документи преди началото на следващата година, когато услугата окончателно ще бъде изпратена в историята, като съобщението на компанията гласи следното:

„Cloud Print – платформата за печат в облака на Google, която е в състояние на бета версия от 2010 г., предстои да остане без поддръжка, считано от 31 декември 2020 г. От 1 януари 2021 г. устройствата с всички операционни системи вече няма да могат да печатат в облака с помощта на Google Cloud Print. Препоръчваме през следващата година да се насочите към подходящата друга платформа или алтернативно решение и да създадете и изпълните стратегия за миграция.“

Вероятно от компанията дават толкова дълъг оставащ срок на платформата, която имат намерение да прекратяват, тъй като както вероятно сами се досещате, най-силен е интересът към нея от страна на корпоративните клиенти и институциите, като при тях преминаването към други платформи или технологични решения понякога може да струва доста средства и да отнеме време, докато всички се напаснат към новото.

Защо Google Cloud Print?

Въпреки че Google Cloud Print може да се използва от всяко устройство, работещо с браузъра Chrome, той беше особено полезен на потребителите на Chrome OS, чиито съществуващи принтери може да не са съвместими с техните устройства Chromebook или Chromebox.

В своя документ за поддръжка гигантът в търсенето отбелязва, че функциите за принтиране в Chrome OS са значително подобрени след стартирането на Cloud Print през 2010 г. Google обеща също да продължи да добавя нови функции към вградените опции за принтиране към Chrome OS в бъдеще.

До края на тази година обаче компанията планира да добави политика за администриране на конзолата за управление на настройките по подразбиране за печат като ще бъдат доизпипани прецизни функции като дуплекс, цветови профили и разни авангардни атрибути при принтирането, както и възможност за защитаване на управлението на печата с ПИН код.

Тук можете да се запознаете с всички останали функции и платформи, които Google уби през годините.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини