Google заяви, че възнамерява по съвсем нов начин да подходи към машинното обучение и да даде на невронните мрежи сами да създават нови, по-ефективни, по-производителни и лесни за използване невронни мрежи.

Главата на Google Сундар Пичай по време на събитието Google I/O 2017 представи новата технология AutoML.

Новата технология работи по следния начин: избираме няколко подходящи невронни мрежи и си представяме, че те са все още едни малки деца, а след това използваме друга невронна мрежа, която ги обучава чрез многократно повторение на различни сложни операции. По този начин ще създадем най-добрата и най-мощната невронна мрежа.

Това е нещо като обучение с обратна връзка и награди, при което компютрите чрез проби и грешки биват възнаграждавани за правилния избор. Но при този метод, вместо изображения на човешки лица или друга подобна информация, компютърът получава невронни мрежи и трябва да определи, коя от тях е най-умната. Много експерти считат, че с този подход ще се постигнат по-добри резултати, отколкото невронните мрежи да бъдат обучавани от групи учени.

Новата технология изисква колосални изчислителни мощности, но си струва, понеже по този начин една невронна мрежа ще възпитава друга. Екип учени изразходва твърде много време за обучението на невронна мрежа, но с помощта на AutoML почти всеки ще може да създаде невронна мрежа за своите практически нужди.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари