Google използва ИИ за по-бързото разработване на чипове за ИИ от следващо поколение

0
445

Google използва машинно обучение за разработването на следващото поколение чипове за машинно обучение. Според специалистите на интернет гиганта, използваните алгоритми с елементи на изкуствен интелект са съпоставими, но по-често превъзхождат човешките конструкции, само че всичко става много по-бързо. Google подчертава, че същата работа, която на хората отнема месеци, с помощта на ИИ се извършва за около 6 часа.

Google от няколко години работи върху използването на машинното обучение при създаването на чипове. По всичко личи, че именно сега корпорацията за първи път е използвала тези свои разработки в търговски продукт – новата версия чипове Google TPU (tensor processing unit), които са специално оптимизирани за хардуерно ускорение на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект.

Интернет гигантът подчертава, че извършената дотук работа ще има „сериозни последствия“ и ще доведе до сериозни промени в индустрията за проектиране и производство на чипове. Новата технология ще даде възможност на компаниите по-бързо да създават архитектурите за своите бъдещи проекти и по-лесно да приспособяват чиповете за конкретно приложение.

ИИ алгоритмите на Google най-добре се представят при задачата, жаргонно наричана „планиране на етажа“. При тази задача се търси оптималния дизайн на подсистемите в кристала. Това са процесорните ядра, графичния ускорител, паметта и другите интегрирани модули, които са свързани помежду си с голям брой връзки. В зависимост от това, къде е поместен всеки компонент в кристала, производителността и скоростта на работа на чипа значително се променят. Дори и незначителните промени в разполагането на тези модули имат огромни последствия.

Интересно е, че ИИ алгоритмите на Google създават съвсем друг дизайн, който изобщо не прилича на човешкия. Вместо внимателно разположени поредици от компоненти, различните модули в кристала изглеждат сякаш са разположени по случаен начин.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари