Google инвестира 200 милиона долара във ветроенергиен парк

0
21

Google обявиха, че инвестицията им за нов ветроенергиен парк в Тексас е на стойност около 200 милиона долара и ще произвежда енергия достатъчна да захранва 60 000 домакинства в САЩ. Сделката беше сключена още през декември, но заради празниците детайлите около нея излязоха сега.

Ветроенергийният парк носи името Spinning Spur Wind Project и се намира в Олдхам Кънтри – ветровит регион в Тексас на 35 мили от Амарило. Централата е с мощност от 161 мегавата и е построена от EDF Renewable Energy – ветеран в “зелената” индустрия с повече от 50 „зелени“ енергийни проекта в портфолиото си. Spinning Spur ще разполага със 70 вятърни турбини Siemens с мощност 2,3 MW всяка. Централата е заработила на пълна мощност още през декември и вече е подписан договор с електроразпределителното дружество SPS, което обслужва главно Мексико и Ню Мексико.

През ноември Google инвестира 75 милиона долара във ветроенергиен парк с мощност 50MW (мегавата). От Интернет компанията се похвалиха, че за 2012-а инвестициите във възобновяема енергия излизат на почти 1 милиард долара. Всичките проекти за “зелена” енергия на Google са способни за произвеждането на електричество с мощност 2000 МW.

По-големият ветроенергиен парк означава по-голяма инвестиция. Инвестицията за Spinning Spur е по-голяма от тази през ноември, но въпреки това Google са платили по-малко за мегават. Но и в двата проекта от компанията са дали по повече от 1 милион долара на мегават.

Ето и инфографика от Google относно колко точно са 2GW мощност:

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари