fbpx
7.6 C
София

Google инвестира $400 милиона в стартъп, за да създаде конкурент на ChatGPT

Най-четени

Alphabet на Google инвестира почти 400 милиона долара в стартиращата компания за изкуствен интелект (ИИ) Anthropic, която работи върху конкурент на ChatGPT, съобщава се в репортаж на Los Angeles Times.

Партньорството беше споделено в блог пост от Anthropic, но финансовите подробности остават в тайна.

„Ние си партнираме в Google Cloud, за да подкрепим следващата фаза на Anthropic, в която ще внедрим ИИ системи за повече хора“, казва изпълнителният директор на Anthropic, Дарио Амодей. „Това партньорство ни дава производителността и мащаба на облачна платформа, от които се нуждаем“.

Партньорството е проектирано така, че компаниите да могат съвместно да разработват изчислителни системи с изкуствен интелект.

„Нетърпеливи сме да използваме функциите на Google Could за изграждане на надеждни и лесно управляеми ИИ системи. Партньорството ще ни позволи да изградим по-стабилна платформа с изкуствен интелект“, добавя Амодей.

Anthropic е основана през 2021 г. от бивши лидери на OpenAI. През януари компанията пусна тест на нов чатбот на име Claude, който е потенциален конкурент на ChatGPT.

Един от най-големите двигатели на технологични промени

„ИИ еволюира от академични изследвания до един от най-големите двигатели на технологичните промени, създавайки нови възможности за растеж и подобрени услуги във всички индустрии“, казва Томас Куриан, главен изпълнителен директор на Google Could.

Той добави, че Google Could е платформа от следващо поколение, подходяща за стартъпи, които работят с изкуствен интелект.

„Нашето партньорство с Anthropic е чудесен пример за това как помагаме на потребителите и бизнеса да се възползват от силата на надеждния и отговорен изкуствен интелект“, казва още Куриан.

Сделки като тези дават шанс на утвърдени вече компании да получат достъп до ИИ системи в процес на разработка. На свой ред стартиращите ИИ компании се възползват максимално от финансирането и облачните ресурси, предлагани от технологичните гиганти.

През следващите месеци

Claude от Anthropic все още не е представен пред обществото. Компанията обаче сподели, че планира да направи чатбота по-достъпен „през следващите месеци“.

„Развълнуван съм от темповете, с които се развива изкуствения интелект и какво предстои да създадем чрез него“, казва главният изпълнителен директор на Alphabet, Сундар Пичай, в четвъртък.

Той добави, че Google възнамерява да пусне чатботове през следващите седмици и месеци, които да изпълняват функцията на допълнителна търсачка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини