Британската агенция The Press Association (PA) получи $807 хиляди по програмата Google Digital News Initiative за създаването на проекта RADAR, в рамките на който месечно ще се генерират около 30 000 поста.

BBC допълва, че проектът ще бъде стартиран още през 2018 година. Към днешен ден по него работят пет души, които настройват алгоритмите за генериране на новини по медицина, престъпност, трудова заетост и от други сфери. Предполага се, че RADAR ще помага на местните вестници и уеб-сайтове да предоставят още повече, но по-качествени новини. Идеята е да се постигне още по-добра рентабилност чрез предлагане на по-скъпо съдържание.

Самите специалисти, създали алгоритмите и ботовете за генерирането на новини споделиха, че няма как да се автоматизира отразяването на сложни теми като събитията в кралския кръг и други подобни, понеже се налага да се правят журналистически разследвания, свързани с политиката, с личните отношения, с анонимни източници и други, а това е твърде сложно за който и да е алгоритъм.

Ще бъдат автоматизирани новините, източници за които са цифри, официални съобщения и статистики, от които ИИ може да сглоби четим текст. Новите роботи ще бъдат най-полезни в обработката на големи обеми данни и сложни документи, които бавят хората.

Ботове вече се използват в New York Times, Washington Post, CNN, NBC и други американски медии. Те обработват големите обеми информация и статистиката, трансформирайки ги в разбираем за читателите текст. Интересно е, че значителна част от материалите за победата на Тръмп в президентските избори на САЩ, са написани от ботове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари