Google иска да подмени SMS с нещо по-добро

15
1892

От известно време Google говори, че стандартът за обмяна на съобщения SMS трябва да се подмени, тъй като е прекалено опростен за настоящето. Стандартът, който компанията иска да наложи е RCS (Rich Communications Services). Писането на съобщения чрез него наподобява силно това в WhatsApp и Messenger.

Дойде моментът новата услуга да започне да се тества. В началото това ще стане във Франция и Великобритания. След разговор с Google, The Verge уведомяват, че тестовете ще започнат по-късно през юни. Ще се използват собствени сървъри на корпорацията. До сега от Gооgle искаха да работят с мобилните оператори и техните мрежи, но прогресът е прекалено бавен.

Потребителите ще пробват RCS по желание и ще пишат и четат съобщенията си през приложението Google Messages. Няма да има нужда от моментално загърбване на добрите стари SMS-и, инсталация на нови приложения и прочие.

Какви нови функционалности може да ни донесе промяната?

Ще можем да разбираме, че съобщението ни е прочетено, ще виждаме индикация, когато ни пишат от другата страна, ще можем да си прехвърляме снимки с високо качество и други вече наложили се чрез различни приложения функционалности.

Към момента единственият недостатък е, че няма криптиране от край до край. От Google споделят, че върху проблема се работи и скоро ще има решение.

Все още няма информация кога и в кои други страни ще може да се пробва RCS. Знаем, че групата ще започне да бъде разширявана в рамките на тази година. Надяваме се, че няма да чакаме дълго. Със сигурност ще стане по-бързо отколкото, ако от компанията бяха решили да чакат мобилните оператори.

Колко често използвате SMS-и в днешно време?

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
11 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Явор
Явор

Google знаят ли, че има Viber, WatsUp..etc?

HiKi
HiKi

Знаят, и затова искат да ги минат. Аз личмо предпочитам ICQ и Discord

Той
Той

Едното знам че го е имало като съм бил малък, другото какво е?

Аз ве аз
Аз ве аз

другото е прозорец на уеб страница, маскирана като програма, но хаби ресурси, като отворен таб в хром 😀

evil resident
evil resident

Хората просто искат официален достъп до още едно парче от пъзела наречен лична информация.

112
112

Операторите прибират такса за употребата на SMS, а с RCS няма да е така. Нормално е да се дърпат. SMS използвам рядко, само ако нямам друг вид комуникация с човека отсреща.

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър

В цял свят СМС се ползват масово, защото почти навсякъде са напълно безплатни. В Българоидната изостанала кочина това средство за комуникация винаги е прпуснато, но в реалния цивилизован свят това средство е МАСОВО. Един бизнесмен, когато вземе визитка, ползва СМС-и или е-поща, не WhatsUpp, не звъни защото цени времето на другия. Така е в цивилиозвания свят. Само, че там има и iPhone потребители бол и така съобщенията реално минават през cullular data и услугите на Епъл, не СМС на оператора. Андроид искат да направят същото – стандартна услуга built-in за всеки телефон. Никой сериозен бизнес няма да комуникира с друг… Виж още »

Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Ако приложението им изисква интернет, ще е просто поредното (от хилядите такива) чат приложение. Единственото предимство на архаичните SMS-и е че можеш да ги изпращаш без нужда от интернет.

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър

В цивилизования свят чат приложенията се ползат, когато имаш вече изградена връзка с човек и не са професионално средство за комуникация. Ако служител на една компания иска да се свърже с журналист, CEO на друга компания и т.н. и вече има негова визитка и данни, той ще ползва e-поща или СМС, защото е стандартизирана услуга, а обажданията по телефон в 2019-та са просто немислими за професионални цели. СМС все още са стандартно средство за комуникация в професионалните среди в цивилизования свят. Това, че тук в Българоидната действителност хората искат да „сядат на маса“ и звънят и губят времето на другия… Виж още »

Стига нихилизъм
Стига нихилизъм

Хайде, хайде, и ние сме поработили с хора и фирми от „цивилизования свят“, и след като веднъж е установен контакт чрез имейл, аз ти гарантирам, че по-добра работа се върши с телефонно обаждане.
Много е вероятно вие да сте заемате някоя дребна административна длъжност, където си бръмчите със СМСи със себеподбни по задължения.

Иначе по статията – алчността на Google ще ги затрие. Може да ми вярвате, процесите вече вървят – само в Европа глобите им вече стигат 2 милиарда, а такава технологична компания е много лесно да бъде бутната като й дръпнеш шалтера. Технологичния свят не е само Гоогле.

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър

Не само, че не ползват телефони, освен като автоматични секретари препращаши към контакт форма, но и новата тенденция за управление на екипите е да премахват и електронни пощи при вътрешна комуникация. Телефонните разговори са неефективни, всяка голяма организация го знае. Единственият смисъл да сложиш телефон е ако charge-ваш за поддръжка, която да е аутсорсната в Индия и да не се занимаваш с нея. Официалната кореспонденция се води по поща с отсрещните страни поради много съображения, едно от тях е правно, защото всяко нещо, което е написано е останало черно на бяло, това е изключително важно особено в преговори. Един познат,… Виж още »

bla bla
bla bla

Олеее как си успял да напишеш толкова много глупости на толкова малко редове ума ми не го побира.

(*)
(*)

Като SMS точно 😀

Бойко
Бойко

И точно щото си обменяте е-мейли цял ден, на края на деня се разбира, че онова нещо, за която става дума – няма кой да го свърши.

Dqdo_Mraz
Dqdo_Mraz

Аре нема нужда. И съобщенията ни да следят! 😀