9.5 C
София

Google и Amazon са най-използваните имена във фишинг атаките

Най-четени

По-рано тази година Check Point разкри, че Apple е най-често имитираната марка във фишинг атаките за първото тримесечие на 2020 година, но през последните няколко месеца тя пада на седмо място, като Google и Amazon заеха първите места.

Фишингът се спряга като методът, използван в над 90 процента от всички кибератаки в света според доклад на американската телекомуникационна компания Verizon за 2019 г. Почти една трета (32%) от всички течове и компрометирания на данни са свързани с фишинг атаки. Освен това фишингът присъства в 78 процента от инцидентите на кибер шпионаж и инсталирането и използването на външен зловреден софтуер на заден план в мрежите на компаниите.

Докато фишинг атаките се опитват да откраднат идентификационните данни на потребителите и други техни чувствителни данни, най-честият метод за това, е като се създаде имитиращ уеб сайт или платформа, които наподобяват официалния автентичен сайт на някоя компания, бранд, асоциация или агенция. В повечето случаи, фишинг порталите използват URL адрес, който силно наподобява действителния адрес на официалния уебсайт на бранда. Връзки към тези измамни уебсайтове, които копират стила и дизайна на официалния сайт на марката, се изпращат по имейл или SMS и те често съдържат формуляр, използван за кражба на идентификационни данни, лична информация или имитираща платформа за плащане.

Топ имена във фишинг атаките

Най-честите марки обекти на фишинг атаки са банки, телекомуникационни оператори, големи компании, онлайн магазини и много други.

Според новия доклад за брандове използвани за фишинг атаки на Check Point Research за второто тримесечие на 2020 година, Google и Amazon са били най-имитираните марки при опитите за фишинг, а общият брой на фишинг атаките с имената на големите брандове е съпоставим с този през първото тримесечие на тази година.

Имейл фишинг атаките са вторият най-често срещан тип след уеб базираните атаки в сравнение с първото тримесечие, където имейл атаките се наредиха на трето място. Облекчаването на глобалните ограничения около COVID-19 може да са причина за тази промяна, тъй като бизнеса по целия свят започна да отваря врати отново и служителите да се връщат на работа.

Когато става дума за разпределение на фишниг атаките по сектори, класацията за второто тримесечие подрежда технологиите, банковото дело и социалните медии като трите най-популярни такива. При атаки, имитиращи имейл услуги, Microsoft, Outlook и Unicredit са били сред най-имитираните марки, докато Google, Amazon и WhatsApp са били сред най-имитираните приложения.

За да не станат жертва на фишниг измами, Check Point препоръчва на потребителите да проверяват, че поръчват продукти или услуги от автентичния уеб сайт на търговеца, да се пазят от „специални“ оферти и промоции, които изглеждат твърде добри, за да са истина, както и да внимават за домейни, които силно наподобяват оригиналните.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини