8.1 C
София

Google и Apple под прицела на малка мобилна компания

Най-четени

Google и Apple са създателите на двете най-популярни мобилни операционни системи в момента – факт, който често ги изправя едни срещу други в съда. Този път обаче и двете компании може да седнат на съдебната скамейка. Компания на име Unwired Planet заяви, че е подала съдебен иск и ще съди и двете компании. Обвинението, както може би сте се досетили, е „нарушаване на патенти”.

Unwired Planet са завели две отделни дела – едното срещу Apple, а другото – срещу Google, във Федералния съд на щата Невада. Те обвиняват и двете компании, че са в нарушение на десет техни патента. В случая с Apple става въпрос за патентовани технологии за съобщителни услуги в облак, мобилно дигитално съдържание, услуги, базирани на местонахождението на потребителя и други. При Google пък става въпрос за технологии подобни на AdWords, Google Wallet, мобилно търсене и реклама.

Двете дела са част от стратегията на Unwired Planet, която цели превръщането им от мобилна компания във фирма продаваща лицензи за патенти. Преди време те се занимаваха главно с разработването на мобилни браузъри под името Openwave. Като част от промяната, компанията премести главния си офис в Невада – щат, който е много по-отворен за бизнес с интелектуална собственост.

На този етап нито от Apple, нито от Google не са дали коментар по темата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини