Google и Canonical реализираха във Flutter възможност за създаване на десктоп приложения за Linux

3
773

Google и Canonical представиха своята съвместна инициатива за разработването на пълноценни графични приложения за десктоп Linux системи, базирана на фреймуърка Flutter. Частта за изграждането на интерфейсите е написана на програмния език Dart, а runtime енджина за стартиране на приложения е написан на C++. По този начин е възможно създаването на универсални десктоп Linux приложения за различни платформи. Инициативата се разглежда като алтернатива на React Native.

Въпреки наличието на Flutter SDK за Linux, досега той се използваше само за разработването на мобилни приложения за Linux. Миналата година Google обяви намеренията си да добави във Flutter възможност за разработването на пълноценни десктоп приложения и представи ранната алфа версия за macOS. Сега възможностите на Flutter са разширени и вече могат да се създават цялостни графични десктоп приложения за Linux. Вече започна работата върху създаването на същата възможност и за ОС Windows.

За рендирането на интерфейса в Linux се използва софтуерен слой, базиран на библиотеката GTK, като поддръжката на Qt и другите подобни ще бъде добавена по-късно. Освен родния за Flutter език Dart, с помощта на който се създават уиджетите, приложенията могат да използват Dart Foreign Function интерфейса за извикване на C/C++ код и по този начин да използват всички възможности на Linux платформата. За разработването на софтуера се препоръчват редактора Visual Studio Code или средите за разработка IntelliJ и Android Studio.

Като пример на Linux програма, базирана на Flutter се предлага приложението Flokk Contacts за работа с адресната книга Google Contacts. В каталога pub.dev има и други примери.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари