Google и Facebook се обявиха против патентоването на абстракции

5
19

Корпорация Google, социалната мрежа Facebook и още шест компании са се противопоставили на IT-патенти, които описват „абстрактни идеи“, съобщава TechCrunch. Според тях, тези патенти са заплаха за техническия прогрес.

Компаниите предлагат да се считат за недопустими патенти и патентни заявки, които, първо, разказват за „идея с висока степен на обобщение“, и, второ, не обясняват как тази идея може да се реализира на практика. В патентите се споменава само, че разработката може да се използва „в компютър“ или „в Интернет“.

И ако някой впоследствие измисли как да въплъти „абстрактната идея“ в реалност, то притежателите на патента може да го осъдят за нарушаване на техните права. Такава система „тормози и не насърчава техническия прогрес“, смятат компаниите, тъй като правата са „дадени на тези, които не предлагат никакви съществени нововъведения“.

Признаци за злоупотреби с патенти осемте фирми-съюзнички са описали в експертно заключение, което е било изпратено до Апелативния съд на САЩ в петък, 7 декември. На съда се предлага да отхвърля искове, в които фигурират патенти с „абстрактни идеи“.

Причина за изготвянето на доклада стана съдебната битка между двете финансови компании – Alice Corp. и CLS. Предмет на спора е „система за обработка на данни, обезпечаваща обмен на облигации между отделни страни“, която е патентована от Alice Corp. Според Google, Facebook и другите компании в подписания документ, системата се класифицира като „абстрактна идея“.

Представители на Google и по-рано са критикували патентното ведомство на САЩ. През лятото на 2011 г. Google заяви, че Microsoft, Apple и Oracle се опитват да забавят развитието на ОС Android с патентни дела. Тогава главният юрист на компанията, David Drummond, нарече патентите „оръжие срещу иновациите“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари