Google и Mozilla работят заедно във възпрепястването на действията на Казахстанското правителство

4
823

Миналия месец интернет потребителите в столицата на Казахстан, Нур-Султан, бяха накарани да инсталират специален сертификат на устройствата си, ако искат да продължат да използват интернет. Сертификатът е част от програма за наблюдение на правителството на страната, даваща директен достъп до интернет трафика за мобилните устройства. По този начин лесно може да се следи какво правят казахстанските граждани в уеб пространството. Светът реагира отрицателно на действията, а Google и Mozilla изненадващо обявиха, че работят заедно, за да блокират сертификата в техните браузъри. Двете компании обявиха, че предприемат „технологични решения“ срещу действията на казахстанското правителство.

Според експертите Казахстанското правителство е следяло интензивно предимно активността на потребителите в популярните сайтове Facebook, Twitter и Google. След тоталното неодобрение Казахстан съобщи в началото на август, че са се провеждали единствено тестове, който вече са прекратени и потребителите могат да премахнат сертификата. Въпреки това не всички са го деинсталирали и той вероятно е още активен на някои устройства. Google и Mozilla планират да го спрат чрез един от ъпдейтите за техния софтуер. Директорът на Chrome Париза Табри обясни:

„Ние не толерираме никакви опити, независимо на коя организация, правителствена или друга, за нарушаване конфиденциалността на данните на Chrome потребителите“.

Казахстан в момента се класифицира като страната с най-ниска свобода на словото в интернет. Според данните на компанията Freedom House, Русия и Иран също изключително стриктно следят онлайн активността на потребителите.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

Еми …
„… че са се провеждали единствено тестове, който вече са прекратени и …“

aaa
aaa

Уродите от сащ искат само те да подслушват и шпионират, без никоя друга държава да го прави!

Зоро
Зоро

Ха-ха. Chrome браузера носи точно обратното на конфиденциалност за потребителите си.

Взе ми думите от устата :)
Взе ми думите от устата :)

Chrome и „конфиделциалност“ в едно изречение – това е оксиморон 😀 Браузърът, който изпраща на Google всеки посетен адрес, данните от всяка попълнена уеб форма и всеки натиснат от потребителя клавиш!