Google и Samsung – сред най-големите спонсори на Linux

2
19
Google и Samsung са станали едни от най-големите спонсори на развитието на Linux. Това стана ясно от последния доклад на Фондацията „Linux“. И двете компании са сред топ 10 на фирмите финансиращи отворената платформа, върху която са базирани различни операционни системи – както за настолни компютри и сървъри, така и за мобилни устройства.

Samsung и Google са, съответно, седмият и осмият корпоративен спонсор в челната десетка. Пред тях в низходящ ред са Red Hat, Intel, Texas Instruments, Linaro, SUSE и IBM. Въпросният доклад покрива почти 92 хиляди  промени в Linux направени от общо 3738 лица от версия 3.3 през март 2012 година насам. На първо място в класацията, всъщност, е сложен „Никой“: 13,6% от промените в ядрото Linux, следователно, са направени от разработчици, които работят сами без спонсорството  на някоя корпорация.

Като цяло, най-голям ръст в спонсорирането на развитието на Linux е отчетен при Linaro – компания, която се занимава с разработване на софтуер с отворен код за ARM системи върху чип. От една 0,7% през 2012 година, дялът им в спонсорирането на софтуера тази година се е покачил до 4,1%. Linaro, Samsung и Texas Instruments общо са отбелязали ръст от 4,4% миналата година до 11% през тази.

 

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
cybercop
cybercop

Това не е дарение, а инвестиция. Всички от изброените „спонсори“ ползват Linux ядрото и нито един от тях не може да си позволи лукса да го развива сам с необходимата динамика, за да бъде конкурентноспособен. Къде са обаче десетките други компании, които произвеждат „умна“ техника. За тях се ползва основно, да не кажа единствено Linux, но явно някои само ползват, без да дават нищо.

MightyXaoc
MightyXaoc

Много точно казано. Samsung / Google / Intel / IBM и другите в листата не са благотворителни организации. След като имат интерес Линукс да продължава да съществува и се развива, нормално е да подсигуряват бъдещето му чрез финансиране. Както се казва win-win situation.