Google Карти вече ще ви насочва към осветени улици, а не по тъмни алеи

2
732

Google Maps известна като Google Карти е изключително съществено приложение за ориентиране, планиране на пътуване и намиране на места, като милиони потребители разчитат на него всеки ден. Приложението непрекъснато придобива нови функции и сега изглежда, че Google работи върху това да го направи по-безопасно за хората, които пътуват през нощта.

Нощното пътуване често може да бъде нервно и уморително, особено ако се движите пеша. Ако сте на познато място, вероятно познавате района и знаете най-подходящите и оживени улици, през които да стигнете от точка А до точка Б, но ако сте в нов град, ходенето по тъмна улица може да бъде наистина неприятно.

Една предварително изтекла бета версия на Google Maps v 10.31.0, показва че версията за Android на приложението скоро може да получи нови функции в системата на картите, която да показва маршрути, които включват по-добре осветени и оживени улици и обществени точки.

Подробности за разработката бяха споделени от разработчиците на XDA и макар да не се знае кога функцията ще стартира (или дали изобщо това ще се случи, тъй като няма да е за първи път функции от бета версии на приложения на Google да не достигнат завършена фаза и да влязат във финалната версия), погледът към изходния код на приложението разкрива многобройни алгоритми, които да препращат потребителите към по-осветени и оживени улици и булеварди, когато се планират пътувания в тъмната част на деня.

И нека бъде светлина

Кодът е част от „защитен слой“, който носи любопитния етикет Осветление и обяснителни бележки, в които се казва, че слоят ще даде възможност на потребителите да виждат информация до колко добре е осветена една улица и сами да направят своята преценка дали да минат през нея в своя маршрут. Статусите по отношение на нивото на осветеност на улиците ще варират от „Добро осветление, „Лошо или липсващо осветление“ или „Няма информация за осветлението“.

Невъзможно е да се каже дали функцията действително ще се появи в Google Maps, нито за кои държави и региони ще се предлага, тъй като има силна вероятност да бъде ограничена само до няколко държави. Когато / ако се появи обаче, това е нещо, което със сигурност ще бъде добре прието от любителите на кучета, бегачите, колоездачите, както и хора, които изпитват страх да минават по необезопасени улици или обществени места.

По всичко личи, че тази нова разработка на Google е още един ход в поемането на отговорността за потребителската безопасност от страна на технологичните компании. Наскоро стана ясно за трагичния инцидент с масова престрелка в квартира на Airbnb, при който загинаха десетки души. Мнението на обществеността, роднините на жертвите и експертите бе, че технологичните компании трябва да правят повече, за да осигурят по-висока обществена безопасност с услугите, които предлагат.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
U4en
U4en

да разбирам ли че ще заобикаля българия

Ето защо не ползвам Google Maps
Ето защо не ползвам Google Maps

Не само че ме следят, а и се опитват да повлияят на избора ми. Въпрос само на време е (ако още не е направено) да започнат да предлагат такива маршрути, които минавт покрай магазини и заведения, които им плащат за реклама. Вместо това съм си инсталирал на телефона Sygic и iGo, актуализирам си картите през няколко месеца и имам също толкова добра навигация дори на места, където няма мобилно покритие.