Google купува Fitbit за 2.1 милиарда долара

1
544

Компанията майка на Google, Alphabet ще закупи Fitbit, с което ще постави технологичния гигант рамо до рамо с Apple в услугите за проследяване на личното здраве и фитнес. Сделката се оценява на около 2,1 милиарда долара, като финансирането за нея изцяло от собствен капитал.

Акциите на Fitbit скочиха с 16% след новината, докато акциите на Alphabet нараснаха с около 0,8 %.

Google ще плати по 7,35 долара за една акция при придобиването, казаха от Fitbit. Най-високата цена на акция в историята на компанията беше 51,90 долара на 5 август 2015 г., няколко месеца след дебюта си на борсата на цена от 30,40 долара. Очаква се сделката да бъде финализирана през 2020 г., според съобщението.

В понеделник акциите на Fitbit скочиха с над 30% при новината, че Alphabet е направила оферта за придобиване на производителя на Smartwatch. Към края на понеделник, пазарната капитализация на Fitbit възлизаше на 1,5 милиарда долара, което е с 340 милиона долара повече спрямо предходния работен ден.

Какво означава сделката?

След обявяването, шефът на хардуерния отдел на Google Рик Остерлох пусна публикация в блога, в която обяснява как придобиването на компанията може да помогне на Google да разшири амбициите си за Wear OS, своя софтуер за смарт часовници.

„Работейки в тясно сътрудничество с екипа от експерти на Fitbit и обединявайки най-добрия Изкуствен интелект, софтуер и хардуер, можем да помогнем за стимулирането на иновациите в носимите устройства и да създадем продукти, от които ще се възползват повече хора по целия свят.

Google също остава ангажиран с Wear OS и нашите партньори в екосистемата и планираме да работим в тясно сътрудничество с Fitbit, за да комбинираме най-доброто от съответните платформи Smartwatch и фитнес тракерите.“

Google няма да използва събираните данни за здравето и тренировките, които ще придобива от Fitbit, за таргетиране на реклами, според съобщението. Това обаче не прозвуча достатъчно убедително на Дейвид Цицилин, който е един от лидерите на антитръстовото проучване на САЩ срещу Google. Цицилин каза в изявление, че придобиването „ще даде на компанията задълбочен поглед върху най-чувствителната информация на американците.“

„Тази потенциална сделка е тест за волята и способността на антитръстовите регулатори да прилагат закона и да спрат антиконкурентните практики на икономическите сили. Заслужава незабавно и задълбочено разследване“, каза той.

Този ход идва, след като през януари Google обяви сделка за закупуване на стойност 40 милиона долара на технологията за интелигентни часовници Fossil. Fossil вече беше една от основните марки, които произвеждат часовници, пригодени ида работят с Google Wear OS.

Какви са плановете?

Придобиването на Fitbit би могло да помогне на Google да разшири фирмената си стратегия в частност на хардуерния филиал. Компанията намекна за своите амбиции в областите на личното здраве и хардуера, с въвеждането на няколко нови продукта през октомври, включително и новия смартфон Pixel 4 и наемането на бившия изпълнителен директор на Geisinger David, Дейвид Фенбърг миналата година, за да консолидира стратегията за здравеопазване.

Fitbit наистина изпитваха известни затруднения напоследък, тъй като популярността на смарт часовниците и фитнес тракери на Apple нараства. Компанията отчете спад в печалбата, като се позова на очакван спад в продажбите.

Към края на 2018 г. Apple и притежавала около половината от пазарния дял на световния пазар на смарт часовници по отношение на доставките, според Strategy Analytics. Понастоящем Google лицензира своята операционна система Wear OS за компании като Fossil, но не произвеждаше свой, собствен смарт часовник.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари