Google може да плати 15 млн. евро за нарушения на лични данни в Холандия

0
16

Холандската Агенция за защита на информацията може да глоби Google до 15 милиона евро за нарушения на националното законодателство във връзка с опазването на личните данни.

Нарушенията произлизат от политиката за лични данни, която Google въведе през 2012 г. и заради която компанията се разследва още в Испания и Франция.

Глобите в Холандия обаче са значително по-високи, отколкото това, което Google ще плати в другите европейски страни.

Агенцията за защита на информацията твърди, че начинът по който Google събира и съхранява данни от потребителите на различни свои продукти като Google Search, Gmail и YouTube, не са прави с достатъчна яснота за потребителите. Освен това компанията не получава изричното съгласие на ползващите услугите ѝ, когато събира техни лични данни.

Според регулатора е недопустимо съгласието за събиране на лични данни да става единствено на базата на общите условия за ползване, с които потребителите трябва да се съгласят. Властите искат Google да внесе промени, за да поиска „недвусмисленото съгласие“ на потребителите и да изясни своята политика по въпроса и това как личните данни се използват по различен начин от отделните продукти.

На Google е даден срок до февруари 2015 г., за да внесе нужните промени и ако агенцията не е доволна, тя ще наложи глоба до 15 милиона евро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари