Google може да разпознава и предсказва рак на гърдата, невидим за човешкото око

0
1364

Диагнозата рак на гърдата е новина, която никой не иска да чуе. Но ако дойде, със сигурност ще искате тя да е точна и навреме разпозната.

За съжаление настоящите методи на образната диагностика за откриване чрез мамография – сканиране на гърдата и изследването ѝ от рентгенолог, далеч не са съвършени. Често те могат да доведат до фалшива диагноза, която да изплаши много жени. В други случаи могат да я пропуснат напълно.

Филиалът по здравеопазване на Google прекара последните няколко години в опити да реши чрез изкуствен интелект проблема с неточните диагнози. В сряда компанията заедно със своето дъщерно дружество Deepmind, Cancer Research UK Imperial Center, университетът в Northwestern и болница Royal Surrey County публикуваха статия в научното списание Nature, очертаваща успеха на изследванията до момента.

В документа изследователите подробно описват успешните резултати за засичане чрез модели с изкуствен интелект, способни да идентифицират рака на гърдата при мамограми, пропуснати от рентгенолозите. Тестовете са проведени с резултати на над 25 000 жени от Обединеното кралство и над 3000 жени от САЩ. Изкуственият интелект, обучен за разчитането на мамограми също успя да намали броя на фалшивите диагнози за рак на гърдата при здрави жени.

Кога ще го видим?

Домининк Кинг, ръководител на Google Health, заяви в съобщение за медиите, че резултатите показват, че екипът му е на път да разработи инструмент, който може да разпознава рака на гърдата далеч по-рано и с далеч по-голяма точност, отколкото до сега.

„Необходими са допълнителни тестове, клинично потвърждение и регулаторни одобрения, преди технологията да бъде въведена в реалната диагностика и да започне да работи от полза на пациентите, но ние сме решени да работим с партньорите ни за постигането на тази цел“, каза той.

Ако изследването продължи да показва успех, въздействието върху жените по света може бъде значително. Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак и се наблюдава при всички жени в световен мащаб. Според тревожната статистика, всяка една от осем жени във Великобритания и САЩ заболяват от рак на гърдата през живота си, по данни от NHS и Американската общност за борба с рака.

Мамографията е най-често използваният инструмент за диагностицирането на рак, но рентгенолозите пропускат един от всеки пет рака на гърдата. От друта страна, 50% от жените в последните 10 години в САЩ са получили частично невярна диагноза (например лоша оценка на стадия на рака) или напълно погрешна такава.

Какво може изкуственият интелект на Google?

При ранното тестване на ИИ на Google са засечени много ракови заболявания, пропуснати от рентгенолозите, но все пак все още не е съвършен – има няколко случая, в които лекарите са разпознали рак, който инструментът е пропуснал.

Изследователите предполагат, че в бъдеще изкуственият интелект може да работи в тандем с медицинските специалисти, за да предотврати погрешното диагностициране или пропускането на рака на гърдата и да избегне здрави жени да бъдат обект на инвазивна биопсия и стреса, който ще преживеят, ако погрешно им бъде съобщено, че имат рак на гърдата.

Това би могло да елиминира необходимостта от двоен скрининг от рентгенолозите и също така да предостави първоначална индикация в реално време за наличието на рак по време на сканиране.

„Въпреки че всичко това звучи наистина много вълнуващо, предстои наистина съществена и непредсказуема работа – все още не са завършени изследванията в ранен етап, а след това ще трябва показанията да бъдат валидирани в бъдещи изпитания, за да се разбере по-добре как модели като тези могат да бъдат ефективно интегрирани в клиничната практика на специалистите по света. 

В някои случаи човекът превъзхожда Изкуствения интелект, а в други е точно обратното. Но крайната цел на симбиозата между технологиите, науката, медицината и която и да било друга сфера на човешкия бит, винаги ще и трябва да бъде да се намери най-добрият начин за комбинирането на двете. Магията на човешкият мозък няма да изчезне никъде скоро“, казва в изявление пред CBS Media USA съавторът на проучването – Д-р Мозияр Етемади.

Предсказването на рака на гърдата

Изкуственият интелект наистина променя света ни. Променя и всичко, което някога хората са вярвали, че могат да постигнат. Спомняте ли си как през 2013 г. Анджелина Джоли си направи двойна мастектомия (хирургическо отстраняване и на двете гърди), защото носеше генетичен дефект известен като BRCA1, който наследява от своята майка. Според лекарите ѝ, тя е имала 87% риск от развитието на рак на гърдата, който ѝ отнема майка ѝ, и 50% от развитието на рак на яйчниците. Решението на Джоли дойде най-вече, защото ако не го беше направила, нямаше как да гарантира на децата си, че ще изпълни своето обещание – да не ги напусне.

Постъпката на известната актриса предизвика широк обществен отзвук – може би това беше първият път, когато рязко и категорично отчетохме, че всъщност днес медицината и прогреса са ни отвели до ниво, в което можем далеч не само да лекуваме заболяванията и да заглушаваме симптомите, а и да предсказваме потенциално възможни болести и да вземаме мерки и интервенции за тях предварително, още преди да са ни засегнали, за да могат последиците и пораженията от тях да бъдат сведени до най-малкия възможен минимум.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари