Google може да спре търсачката си в Австралия

5
663

Google заплашва да премахне своята търсачка от една от най-големите страни в света – Австралия, ако влезе в сила предложен закон, който ще принуди Google да плаща на издателите на новини и друго съдържание, за разпространението на техните материали.

„Ако тази версия на Кодекса се превърне в действителен закон, това няма да ни даде друг избор, освен да спрем достъпа до Google Search в Австралия“, заяви директора на Google за Австралия и Нова Зеландия Мел Силва пред комисията по законодателството на Сената по икономиката на Австралия.

„Трябваше да заключим, че след като разгледахме законодателството в детайли, че не виждаме начин, с финансовите и оперативни изисквания, че ще можем да продължим да предлагаме услугите в Австралия“, добави тя, според информация от The Sydney Morning Herald.

Компанията, която от месеци лобира срещу плана на Австралия, твърди, че страната се опитва да въведе закон, според който Google ще трябва да заплаща за показването на връзки и фрагменти към новини в Google Search, а не само за новинарски статии, публикувани на места като Google News, като се казва, че „би трябвало да се създаде неудържим прецедент за нашия бизнес и цифрова икономика“ и че „подобно законодателство не е съвместимо с начина, по който работят търсачките.“

Не отговаряме на заплахите

Австралийският премиер Скот Морисън бързо отговори, че правителството на страната няма да „реагира на заплахи“, казва Морисън, според информация от AP.

Google също има забележителни съюзници, които са съгласни с техните доводи против подобно законодателство. Такъв например е сър Тим Бърнърс-Лий, създателят на световната мрежа, която представи своето становище, че „Кодексът рискува да наруши основен принцип на мрежата, като изисква плащане за свързване между определено съдържание онлайн“, което становище бива подкрепено и от Vint Cerf, друг от основателите на интернет, който е участвал в проектирането на протокола TCP/IP, въпреки че си струва обаче да се отбележи, че в момента той работи като главен съветник на Google.

Австралийската комисия за конкуренция и защита на потребителите (ACCC), която изготвя закона, изглежда предполага през август, че това не трябва да засяга бизнеса на Google: „Google няма да бъде задължена да таксува австралийците за използване на безплатните услуги Google Search и YouTube, освен ако не реши да го направи“. Очевидно обаче, че компанията няма намерение нито да таксува потребителите си, нито да плаща на издателите на новини.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари