Google навърши 21 години: как се променяха логотипите на компанията през това време

2
900

Днес най-голямата интернет търсачка – търсачката на Google навърши 21 години: нека да си припомним как се променяше логотипа на компанията (и на търсачката) през това време.

Въпреки че корпорацията е основана на 2 септември 1988 година, а домейнът Google.com е регистриран на 15 септември 1997 година, търсачката от 2000 година до днес отбелязва своя рожден ден на друга дата: както на 7, така и на 27 септември. Думата Google е образувана от променената googol – името на числото 10 на стотна степен (10100) – тоест, това е цифрата 1 следвана от 100 нули.

Първоначално системата за търсене на Google е създаден като учебен проект на студентите от Станфордския университет Лари Пейдж и Сергей Брин. През 1996 година те работят върху търсачката BackRub, а през 1998 година създават новата търсачка Google.

Как се променяше логотипа за тези 21 години

Първият логотип на компанията

Това е първият логотип на Google, който се използва от 15 септември 1997 година до 27 септември 1998 година, Сергей Брин го е нарисувал с помощта на безплатния графичен редактор GIMP.

Вторият логотип

Той се задържа само един месец: от септември до октомври 1998 година. Интересно е, че цветовете са малко променени. Главната буква G става зелена, а не синя, както е днес.

Третият логотип на Google

Използва се от 30 октомври 1998 година до 30 май 1999. В него за първи път е добавен удивителен знак (като на Yahoo!). Буквите стават по-кръгли, появяват се сенки. Цветът на главната буква G става син и такъв го виждаме и днес.

Четвърти логотип

В този логотип се използва шрифта Catull и съществува от 31 май 1999 година до 5 май 2010 година. Тук вече удивителният знак е премахнат.

През 1999 година Брин и Пейдж се обръщат към Рут Кедър, която е старши преподавател по дизайн в Станфорд, и искат да им даде някои идеи за оформянето на нов логотип. Рут си спомня, че те са настоявали да й платят за труда по проектирането на новия логотип. Тя и до днес съжалява, че не е поискала заплащането да стане с акции на компанията.

Пети логотип

Той можеше да се види от 6 май 2010 до 18 септември 2013 година. В него са намалени размерите на сенките, а жълтият отенък на буквата О е станал по друг.

Шести логотип

Използва се от 19 септември 2013 година до 31 август 2015 година. Сенките са още по-малки.

Седми логотип

Появява се на 1 септември 2015 година и се използва до днес.

 


Можем да видим, че с ръста на световното влияние на интернет гиганта, неговият логотип става все по-опростен. Може би в бъдеще ще остане само главната буква G. Интересно е, че за първи път компанията обяви услугата си за безплатна електронна поща, известна като G-mail, на 1 април 2004 година. В началото много хора смятат, че това е шега.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
нищо чудно
нищо чудно

В последните 10 години в Windows се наблюдава същата тенденция – интерфейсите да стават все по-плоски, все по-грозни, все по-елементарни и неудобни за използване. Навярно, за да отговарят на нивото на потребителите си…

Радослав
Радослав

Поправете си датите – Няма нищо основано 88-а година!