Google не гарантира тайната на кореспонденцията в Gmail

3
25

Компанията Google заяви, че никой от потребителите на пощенската услуга Gmail не може да разчита на запазване на тайната на кореспонденцията. Това стана известно в рамките на съдебно заседание по колективен иск, подаден против гиганта, в който концернът се обвинява в сканиране на съдържанието на писмата за рекламни цели.

В САЩ се практикува прецедентно право и адвокатите на Google са се позовали на съдебно решение, датиращо от 1979 г., съобщава The San Francisco Chronicle. Тогава служителите на Темида са постановили, че човек, доверил информация на трета страна, няма право да очаква съхраняване на тайната на предаваната информация.

„Google най-после призна официално незачитането на неприкосновеността на личния живот. Ако искате да запазите кореспонденцията си в тайна, не използвайте Gmail“, заяви представител на организацията за защита на правата на потребителите, подала иска.

Припомняме, че по силата на разпоредбите на Патриотичния акт (закон в САЩ, предоставящ на правителството и полицията широки пълномощия за следене на гражданите) цялата кореспонденция, съхранявана на сървърите на Google, е достъпна и за властите на страната.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
vinsbg
vinsbg

Поне вече е официално..

smaragdus
smaragdus

Най-големият проблем е пълното невежество и безразличие на хората относно личната информация. Има много начини да криптираш кореспонденцията си дори и в Gmail, като наример InstantCrypt или Enigmail, но всички подобни способи са безсмислени, когато отсрещната страна отказва да разбере значимостта на защитата на личните данни, отказва да научи елементарни неща и реагира с мужишкото „Какъв си ти, че да се криеш?“, „Кой се интересува от теб?“. Така че вече започвам да се замислям за платена пощенска услуга като Runbox.

nikola6
nikola6

Буа-ха-ха-ха…:clap: