Облачните офис пакети, като Google Docs представляват чудесна алтернатива на MS Office, особено за целите на бизнес колаборацията и екипното сътрудничество. Те обаче идват със скрити рискове. Ако нямате локално копие на документите и се предоверявате на облака, може да се окажете в опасност. Точно това се е случило наскоро, след като грешка в кодовата база на Google направила така че неизвестен за сега брой хора, останали без достъп до документите си и вероятно компанията е станала причина за някой и друг бял косъм.

„Тази сутрин направихме промяна в кода, което доведе до неправилното отбелязване на малък процент от Google Docs като нарушаващ политиките ни, което доведе до автоматичното блокиране на тези документи“, заявява представител на Google. Той отбелязва, че грешката е оправена вече и достъпа до документите е възстановен. The Register съобщават, че „малката грешка“ е създала големи проблеми за няколко училища и отделни професионалисти, които разчитат на Google Docs да вършат работата си. Като например, репортера на National Geographic Рейчъл Бейл, която запазила чернова на статията си, над която работила. Тя съобщава за това в Twitter, бързайки да отбележи притеснението си, че макар и да не вярва това да е пример за целенасочена цензура (материалът ѝ се отнасял за дейността на бракониери), за нея е смущаващо, че Google чете информацията, която качват потребителите в Docs. Вероятно Бейл не е наясно как функционира облака и особено Google. „Малката грешка“ на Google обаче, както се вижда по-надолу в Twitter фийда ѝ е станало причина компанията да загуби един потребител, а може би не само нея. Историята на професор от Университета на Небраска не е завършил с добър край, подобно на Бейл, след като открил, че вследствие на „малката грешка“ документ, по който той и колегите му работили, бил изтрит.

„Аз и моите колеги работихме по много важен документ за курс на колежа ни и докато го редактирахме, системата ни изхвърли и го изтри. Не ни беше представена причина за това и наистина бихме искали да получим информация за това защо беше изтрит или как да си го върнем?“, споделя Джейсън Хеплър от Университета на Небраска в Омаха. „Абсолютен кошмар. Бяхме работили по него месеци, а сега го няма“, допълва той.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Божидар
Божидар
4 години

Добро утро. Гугъл не четял. Моля ти съ. „Малка грешка“? Да изтрият нещата, които не харесват. Вярно, ние потребителите ставаме все по-тъпи, ама чак пък толкоз’…