Google ни връщат назад към първия си дейта център

0
17
Урс Хьолзле

Преди Урс Хьолзле да се превърне в осмия служител на Google и първия главен инженер на компанията, той получил възможността да разгледа сървърната стая в дейта центъра Exodus в калифорнийския град Санта Клара. Хьолзе бил заведен там лично от Лари Пейдж на 1 февруари 1999 година. Не си мислете, обаче, че обиколката на дейта центъра е отнела много време.

Преди няколко дни, връщайки се петнайсет години назад в спомените си, Хьолзе сподели част от спомените си от тази обиколка в акаунта си в Google+. Там той твърди, че дори не е можело да се „стъпи“ в този първи дейта център, защото просто е бил твърде малък. Хьолзле, който все още работи в Google като старши вицепрезидент на техническата инфраструктура, нарича стаята със сървърите „клетка“ с размери около 2 х 1 метра и с общо 30 персонални компютъра наредени на лавици.

Тогава в центъра Exodus се помещавали няколко подобни „клетки“ на различни компании. Точно до клетката на Google била разположена тази на eBay, а малко по-нататък – тези на DEC/Altavista и Inktomi.

Когато Хьолзле се присъединил към екипа на Google, компанията вече имала втора сървърна клетка с общо 21 машини вероятно произведени от Kingstar и използващи централни процесори Pentium II.

Всеки месец Google плащали по $1400 за един мегабит данни на секунда. Хьолзле твърди, че през лятото на 1999 година 1 мегабит данни на секунда се равнявали на 1 милион търсения на ден.

Дейта центърът Exodus отдавна вече е затворен, но почитателите на компютрите могат и днес да разгледат артефакти от онези времена в Музея на компютърната история в Маунтин Вю, Калифорния.
 

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за