Google обмисля миграция към сървърните процесори AMD Epyc

5
725

Навярно вече всички знаят, че екипът на Google по информационна безопасност Google Project Zero бе първият, който разкри хардуерните уязвимости в процесорите на Intel, получили живописните имена Meltdown и Spectre. Това бе и причината за излизането на многобройни пачове за операционната система Windows (и не само Windows), които решават проблема с хардуерните уязвимости, но едновременно с това съществено забавят работата на процесорите на Intel.

Освен това, експертите на Google имаха проблеми и с Intel Management Engine – компютърната подсистема в процесорите на Intel. Стигна се до там, че за да се осигури безопасността на данните, Google се принуди в някои свои сървъри принудително да изключи тази система. Да не забравяме, че именно Google бе една от първите компании, изключили технологията Intel Hyper-Threading в своите хромбуци.

Всичко това оказа голямо влияние върху доверието към чиповете на Intel. Според публикуваната преди няколко минути информация на уеб портала Benzinga, интернет гигантът сериозно обмисля да изостави чиповете на Intel и да започне да използва процесорите на AMD и по-точно, сървърната платформа AMD Epyc. Ясно е, че това няма как да стане бързо. Ако тази информация се окаже вярна, Google постепенно ще престане да използва решенията на Intel и плавно ще въвежда чиповете на AMD.

Според аналитиците, това е най-голямата заплаха за хегемонията на Intel на сървърния пазар. Това ще създаде тласък и ще зададе тренд, който Intel няма да може да спре.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебачев
Ебачев

Евала, дано това „Комбо“ най накрая постави Интел на мястото им, и те сериозно се замислят за бъдещите си процесори!

Lordoff
Lordoff

Надявам се Intel да предложат в скоро време подобрени процесори; дано това забавяне от тяхна страна да не е свързано само с овладяването на по-фини производствени процеси, а сериозно подобряване в сигурността на бъдещите процесори. Нооо, не очаквам радикални проблеми в архитектурата на процесорите им; интересно как и дали ще се справят с проблемите със сигурността. До скоро бяха на практика монополисти, което е лошо за потребителите. Добре, че AMD раздвижиха пазара….

Бахти
Бахти

„Google постепенно ще престане да използва решенията на Intel и плавно ще въвежда чиповете на AMD.“

А дано, ама надали…
Прекалено много пари играят там. Ако АМД успеят да направят този пробив и други големи компании ще се преориентират към тях и при АМД ще постъпят много свежи пари които са им нужни за да продължат напред.

dsaa
dsaa

Едва ли, интел прави много голям дискаунт за големи поръчки, а гугъл едва ли купуват по 10-тина процесора. А и на АМД все още им липсва AVX512.

the professor
the professor

това, че някой измислил инструкция, и не дава лиценз за нея, не значи че тя ще се ползва (даже не всички интелски процесори я поддържат – тоест интел искат да издоят още повече купувачите, да си купят и сървърен процесор и дъно, пък дали ще имат полза е много съмнително). интел много скъпи боклуци са произвеждали, но така и не можаха да накарат да се ползват – спомни си RDRAM, тъндърболт се ползва ама не е масов – само apple го ползват, може да е по бързо от USB 3.0, но високата цената не компенсира по високата скорост… щом инструкцията… Виж още »