Google обяви, че от 9 юли започва масовото блокиране на неприемливата реклама

14
2386

Google официално обяви, че започва повсеместното блокиране в Chrome на рекламните блокове, пречещи на нормалното възприемане на съдържанието и несъответстващи на критериите на Коалицията за подобряване на онлайн рекламата. Предполага се, че блокирането на тази реклама от браузъра Chrome ще стане по-разумна алтернатива на агресивния софтуер за блокиране на всички реклами, който нанася вреди както на рекламодателите, така и на собствениците на уеб сайтове.

Необходимите за блокирането на неприемливата реклама технологии бяха добавени в Chrome още през месец февруари 2018 година. Но досега тяхното блокиране бе ограничено в рамките на няколко държави.

От 9-ти юли ситуацията ще с промени и Chrome ще започне да блокира проблемната реклама на глобално ниво. Ако притежателят на подобен сайт не вземе мерки и не премахне от него агресивната реклама, браузърът ще започне да блокира абсолютно всичката реклама в този сайт.

Препоръките за блокиране на неприемливата реклама са изготвени след запитването на 66 000 потребители от различни страни. Това изследване показа кои са основните причини за недоволството на потребителите.

Ключовите видове на недопустима агресивна реклама са следните:

  • Изскачащи прозорци, закриващи съдържанието
  • Рекламни видеоклипове с автоматично включен звук
  • Много големи банери, които запазват позицията си след скролване
  • Рекламни блокове с броячи
  • Дразнеща реклама – примигване на фона, агресивна промяна на цветовете и други.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
5 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
ngc-bgthe professormirontiorootмъни Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Те са тези които заливат с реклами. Много ми е чудно, дали това са рекламите на Гугъл или защото хората ползват и ДРУГИ рекламни фирми.
Няма значение, това е само в Хром браузъра, а аз не го ползвам и няма да го ползвам.
Вече и търсачката им не ползвам много, защото ми писна да ме следят за всяка дума която напиша.
Жена ми веднъж потърси магазин за обици и сега на работния ми компютър постоянно тъпи реклами за мода и бижута. Та всеки да разбере какво правиш и се интересуваш в личния живот.

TNT
TNT

ти за адблокър не си ли чувал ве?

gbrv
gbrv

хахаха, той ползва някъв смотан браузър, дето няма адблокър за него написан хахахаха

root
root

Изостаналите сте вие с тоя адблокър.. на мода е блокиране на ниво DNS ама още не сте пораснали за това 😉
За тези на които не им е ясно – при адблокъра рекламата се изисква и пристига, но браузъра я отрязва и вие не я виждате, на DNS ниво – прави се заявка към сайта рекламодател но за системата ви той не съществува.. така, че нито се заявява нещо нито пристига каквото и да е.. да не говорим че блокира цялата под-мрежа а не само един компютър..

the professor
the professor

и аз така… файла с домейни ми е половин мегабайт (hosts файла), което си е много за текстов документ…. всяка седмица почти добавям няколко домейна и като пак нарасне много ще изчистя мъртвите домейни…. но срещу сайтове дето пренасочват кликването само адблкър помага…

no more
no more

Това го слушаме от 3 години вече!Най-големият разпространител и печеливш от реклами щял да ги блокира-истина ,или лъжа?

не, мерси
не, мерси

Много шум за нищо. За мен приемлива реклама няма, блокирам всякаква реклама до откат!

Петров
Петров

Надявам се, че Гугъл няма да блокира собствените си банери.

_nib_
_nib_

За мен всяка реклама е неприемлива.Ако ми трябва нещо ще го търся.

Иван
Иван

Мен ме притеснява това, че 83% от приходите на Гугъл са от реклама. Аз го разбирам един вид: ще блокираме другите, ама наще ще си ги оставим. И така, ако някой иска да пусне реклама в интернет да няма друг избор освен Гугъл. Чудно.

vvvv
vvvv

Зад организацията „коалиция за по добри реклами“ стои гугъл(като най големи инициатори). Според мен няма да се оставят така нещата от другите големи компании които общо правят доста повече пари от Гугъл (адсенс), ще се опитат да блокират рекламите да, но да видим какво ще се случи. Все пак по този начин се ощетяват доста уебмастъри и големи бизнеси. Голям цирк ще стане. Опитват се вмомента да го направят също, когато има блокиран домейн да излиза най отдолу че на сайта са забранени рекламите и да има функция която смекчава цирка, потребителя да избира да има ли реклами или не.… Виж още »

мъни
мъни

Чета ви коментарите – абсолютно съм съгласен с вас! Чуждите реклами ще го отнесат яко. Но..като се замисля, тая функция сигурно чудесно ще се допълва с задължителния адблокър! 😉 Има и друг начин, ама е невъзможно да се обединим толкова. Видиш ли досадна реклама – не купувай този продукт. Сами ще се откажат да натрапват, защото излиза, че ще плащат за загуба на клиенти!

mirontio
mirontio

Не разбирам защо коментарите са толкова избирателни. Не сте ли прочели целия пост? Нека цитирам: Kлючoвитe видoвe нa нeдoпycтимa aгpecивнa peĸлaмa ca cлeднитe: -Изcĸaчaщи пpoзopци, зaĸpивaщи cъдъpжaниeтo -Peĸлaмни видeoĸлипoвe c aвтoмaтичнo вĸлючeн звyĸ -Mнoгo гoлeми бaнepи, ĸoитo зaпaзвaт пoзициятa cи cлeд cĸpoлвaнe -Peĸлaмни блoĸoвe c бpoячи -Дpaзнeщa peĸлaмa – пpимигвaнe нa фoнa, aгpecивнa пpoмянa нa цвeтoвeтe и дpyги. Та къде пише, че ще блокират реклами на принципа къде и кой ги е качил? Лично аз много се дразня когато в тиха обстановка ми гръмне звука от нещо, което не очаквам или дори не ме вълнува просто, защото съм заредил страница.… Виж още »

ngc-bg
ngc-bg

За мен рекламите в интернет са нещо излишно. Разбирам че вече 20+ години се развива бизнес и то за милиарди, но това честно не ме интересува. Ако хората го бяха отхвърлили – нямаше и да същестува. Но стадото се подведе по обещанията за улесняване на живота, за печалби от всякакво естество, за комсуматорски начин на живот. Интернет бе чист от комерсиализъм и после постепенно започнаха да идват рекламите. Започнахме и да ги блокираме. Години след това излезнаха ad-blocker-ите, когато положението, дори за масовия юзер, стана непоносимо. Аз реклами не съм виждал от много години (на свой браузер) и не смятам… Виж още »