Google създаде нов сайт, наречен How YouTube Works, където отговаря на често задаваните въпроси относно това как работи платформата.

YouTube Search

Всяка минута в YouTube се качват над 500 часа видео съдържание, което преминава през система за класиране.

При класиране на резултатите от търсенето, YouTube взема предвид три основни елемента:

  • Релевантност. При определяне на релевантността, алгоритъмът анализира голям брой фактори, включително заглавието, таговете, описанието, съдържанието на видеоклипа и други.
  • Ангажираност. В алгоритъма за класиране YouTube използва различни сигнали относно ангажираността на потребителите, като например времето за гледане на конкретния видеоклип, отговарящ на заявката за търсене.
  • Качество. При определяне на качеството на клиповете се отчитат такива сигнали, като експертиза, авторитетност и доверие по определена тема. В SEO общността, тези сигнали са известни като E-A-T.

Персонализация

В допълнение към споменатите по-горе три основни фактора, YouTube също се опитва да определя и релевантността относно всеки потребител, като се има предвид неговата лична история на търсене и сърфиране. Следователно, резултатите от търсенето на една и съща заявка могат да са коренно различни за отделните хора.

Ако потребителят изчисти историята, YouTube няма да вземе под внимание тези сигнали.

Приоритизиране на съдържанието от авторитетни източници

На сайта също така се казва, че YouTube дава приоритет на съдържанието от авторитетни източници, когато това е уместно. Това се отнася за категориите съдържание, като новини, политика, медицинска или научна информация. В тези области надеждността на източника е много важна.

В други категории, като музика или развлечения, YouTube се фокусира повече върху сигналите, като релевантност, актуалност или популярност.

Препоръки

За да определи кои видеоклипове да препоръча на конкретен потребител, YouTube взема предвид следните сигнали:

  • История на търсенето и сърфирането
  • Каналите, за които потребителят се е абонирал
  • Местоположението му
  • Времето на деня
  • Колко души са гледали видеото до края
  • Отзивите на потребителите и т.н.

Потребителите могат да повлияят на препоръките, като кликват върху бутона „Не е интересно“. Тогава YouTube вече няма да препоръчва подобни видеа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари