Google съобщи в своя официален блог за защитата на Google Cloud Platform от Spectre и Meltdown. За разлика от Windows, Ubuntu и iPhone, решението на интернет-гиганта по никакъв начин не се отразява на производителността.

Spectre и Meltdown са всъщност три уязвимости, като първата е Meltdown, а втората и третата са обединени под името Spectre.

Google е започнал внедряването на защитата от уязвимостите 1 и 3 още от месец септември миналата година. Настройката на защитата е отнела много време, но очевидно е успешна, понеже няма нито едно оплакване от потребител относно каквото и да е забавяне на Google Cloud Platform.

Вторият вариант е по-сложен. Няколко месеца са тествани хардуерни решения, забавящи производителността.

В крайна сметка Google се е спрял на софтуерното решение Retpoline – инструмент, който не изключва хардуерни функции, а автоматично променя приложенията по такъв начин, че атаките от този вид стават невъзможни. Няма влияние върху производителността.

Към средата на месец декември всички услуги на Google Cloud Platform вече са били защитени, а през месец януари интернет-гигантът отвори кода на Retpoline и го представи като най-доброто решение срещу Spectre и Meltdown.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за