Google организира автомобилен алианс

0
15
Google и няколко автомобилопроизводители планират да започнат интегриране на операционната система Android в своите автомобили. За целта днес бе обявено създаването на Открит автомобилен алианс (Open Automotive Alliance), в чийто състав влизат самият концерн Google, автомобилопроизводителите GM, Honda, Audi и Hyundai, както и разработчикът на чипове Nvidia, съобщава ресурсът The Verge.

Задачата на алианса ще бъде използването на успешната мобилна платформа в автомобилните развлекателни системи. Планира се първите автомобили с Android да се появят на пазара още през тази година.

В съобщение за пресата по повод създаването на алианса компаниите отбелязват, че се надяват впоследствие към него да се присъединят и други производители и технологични компании. На този етап обединението ще се заеме с разработването на нови функции за Android, които ще позволят на разработчиците лесно да добавят в своите приложения и режим за използване в автомобил.

Представители на алианса вече са обсъдили с Министерството на транспорта на САЩ възможностите за гарантиране безопасността при използването на системите, управлявани от операционната система Android, в произвежданите от тях автомобили. Според тях, основна цел на обединението е „цялостно и безопасно внедряване в автомобилите на всичко най-добро от Android“.

Първата новина за плановете на Google за създаване на автомобилна версия на Android се появи в края на миналата година, когато стана известно, че компанията ще си сътрудничи с Audi. Очевидно обаче партньорство ще се окаже много по-широко, отколкото се очакваше първоначално.

Впрочем, Google не е единствената компания, започнала разработка на автомобилни системи. Първите автомобили с пълна интеграция със Siri започнаха да се появяват, след като Apple още през 2012 г. обяви сключването на договорености с производители от бранша, а системата Sync в автомобилите с марката Ford е базирана на технология на Microsoft.

От своя страна автомобилопроизводителите очевидно също нямат намерение да се ограничават до сътрудничество само с един партньор – Honda вече участва в проекта на Apple, а Chevrolet, която е подразделение на GM, наскоро демонстрира собствен магазин за приложения и автомобилен интерфейс за моделите, които ще се появят на пазара през 2015 година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за