fbpx
13.8 C
София

Google освобождава 12 000 служителя

Най-четени

Компанията майка на Google Alphabet съкращава 12 000 души от своя персонал, или около шест процента от глобалната си работна сила, се казва в имейл, изпратен до служителите в цялата компания. Изпълнителният директор Сундар Пичай заяви, че дълбоко съжалява за хората, които ще бъдат освободени, и че решението е било „трудно и поема пълна отговорност за него“.

През последните няколко години от Alphabet наеха огромен брой служители по време на период на „драматичен растеж“, но Пичай смята, че „икономическа реалност днес е различна“. Съвсем наскоро Microsoft, Amazon, Meta и други големи компании също взеха тежкото решение за съкращения на работни места поради пазарните условия. Благодарение на мощните си рекламни и облачни подразделения, от Google успяха да издържат най-дълго на усложнената икономическа ситуация, преди да прибегнат до освобождаването на част от служителите си.

Компанията отбеляза 27% спад в печалбата през последното тримесечие в сравнение с предходната година. Въз основа на това Пичай сподели, че Alphabet ще намали някои от разходите си и ще преустанови временно наемането на персонал. Директорът добави също, че на служителите ще бъде изплатено всичко дължимо по време на пълния период на уведомяване от минимум 60 дни. Alphabet също така ще предложи пакети за обезщетение в размер на 16-седмична заплата плюс две седмици за всяка допълнителна година в Google. Освен това ще бъдат платени и бонусите на съкратените служители за 2022 г. и оставащият им отпуск, както и здравните им осигуровки за следващите 6 месеца.

Само от началото на годината от Microsoft, Amazon и Meta освободиха съответно 10 000, 18 000 и 11 000 от своите кадри. Напоследък от Google намалиха и други разходи на компанията, като закриха Stadia, замразиха работата по следващото поколение лаптопи Pixelbook и други. В Alphabet планират да се съсредоточат още по-силно върху изследването на технологиите, базирани на изкуствен интелект, заявявайки, че „се готвят да предоставят някои изцяло нови преживявания за потребители, разработчици и фирми“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини