fbpx
12.8 C
София

Google отбелязва 151 години от рождението на композитора Клод Дебюси

Най-четени

Любослав Лозанов
Любослав Лозанов е част от Калдата от 2013 година насам. Завършил "Журналистика" в СУ "Св. Климент Охридски", той съчетава афинитета към спорта и технологиите с професионалното си поприще.


Google за пореден път не пропусна да отбележи един от важните дни в световната история. Именно на този ден, 22-ри август, преди 151 години в Сен Жермен ан Ле се ражда композиторът Ашил-Клод Дебюси.

Използвайки своето лого, т.нар. Google Doodle, с една приятна анимация търсачката чества тази важна дата с една от най-известните творби на композитора – „Лунна светлина”.

Клод Дебюси е роден през 1862-ра година във Франция и остава в историята като един от основоположниците на импресионизма в музиката. Въпреки че се определя като почитател на Вагнер, Дебюси отрича романтизма. Именно поради тази причина композиторът се откъсва от него в търсене на пълна свобода в творчеството и в живота си. Повлиян силно от литературата, Дебюси постепенно се увлича по импресионизма и се превръща в един от неговите основоположници. В историята французинът остава като един от най-великите композитори и новатори в историята на музиката.

По този начин Клод Дебюси се превърна в една от онези велики личности, на които Google да посвети своя Doodle. Освен него с интерактивно лого търсачката почете рождените дни още на архитектът Иван Мещрович, физикът Ервин Шрьодингер, биофизичката Розалинд Франклин и редица други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини