Google отваря офисите си от 6-и юли

0
69

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай заяви във вторник, че технологичният гигант ще отвори отново офисите си и ще върне служителите си на работа на 6-и юли, но няма да задължава целия персонал да посещава физическите филиали на компанията веднага.

Връщането на работната сила в офисите ще бъде постепенно, като ще се започне с около 10% от целия персонал, а самите служители ще работят при строги мерки за безопасност, в това число и с непрекъснато носене на медицинска маска и/или защитен шлем, ръкавици, използване на дезинфектанти и физическо отстояние между тях от поне два метра. Компанията има за цел да увеличи служителите си на място до 30% до края на септември.

За служителите на Google, които искат да продължат да работят от вкъщи, Пичай заяви, че компанията ще финансира по 1000 щатски долара за всеки един от тях, при необходимост за закупуване на оборудване и мебели за работа в домашни условия – като бюра или ергономични столове, в случай, че решат, че имат нужда от такива, за да работят от домовете си.

Google проявява по-голямо желание да върне служителите си във физическите си офиси, докато други конкурентни технологични компании подхождат с изцяло различна стратегия, като разрешават на персонала си да продължи да работи от дома за неопределено време или завинаги. Такива са социалните мрежи Twitter и Facebook (за част от персонала), както и популярната услуга за стрийминг на музика Spotify.

Обръщението на Пичай към персонала идва само два дни след като главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че гигантът в социалните мрежи ще позволи на някои служители да работят за постоянно от дома. Той казва, че около половината от работната сила на Facebook ще работи от вкъщи в следващите между пет и десет години. Twitter е готова още сега да направи огромна трансформация. Нейният изпълнителен директор Джак Дорси също разшири политиките за работа от вкъщи и на друга притежавана от него компания – услугата за мобилни разплащания Square, като съобщи за това миналата седмица.

Дискусията за политиките за отдалечена работа подчертава как най-големите технологични компании в света преоценяват подхода си към бизнеса, след като новият коронавирус принуди безпрецедентното закриване на офиси по целия свят. По-рано Пичай заяви, че повечето служителите ще работят дистанционно до края на 2020 г.

Google наскоро предприе някои големи разширения на офисите си, включително основно разширяване на вече съществуващата централа на компанията в Mountain View, Калифорния. Предприятието инвестира и в голям кампус в Сан Хосе, Калифорния и реновирана сграда в Ню Йорк. Пичай каза пред Wired миналата седмица, че отдалечената работа няма да засегне тези проекти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари