Filament

Google представи първата версия на своя отворен проект Filament, в рамките на който се създава система за физически коректно рендиране (PBR). Filament дава възможност за генериране на висококачествени 2D и 3D сцени със симулиране на точните физически процеси на отражението, разсейването и пречупването на светлината, като се взимат предвид типа и покритието на повърхностите. Кодът на проекта се разпространява под Apache 2.0 лиценз. Поддържат се операционните системи Android, Windows, Linux и macOS.

При разработването, основният акцент е поставен върху създаването на компактен код и рендиращ енджин, който не изисква много ресурси. Получил се е енджин, който може да работи в мобилните устройства с ОС Android, при това в реално време. Filament вече се използва в библиотеката Sceneform и в плъгините на Android Studio. Предлагат се два API: вграден за С++ код и Java/JNI API. Поддържа се клъстеризация на рендирането.

Представя се богата колекция от свойства на материалите, която дава възможност за съвсем точна симулация. За симулиране на отражението се предлагат няколко реализации на функцията, изчисляваща отражателната способност. Налични са специални профили за симулиране на метални повърхности, тъкани и полупрозрачни материали. Поддържа се HDR, анизотропни и линейни модели на осветяване, точкови източници на осветяване и още много други.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за