В края на миналата седмица Google официално внесе жалба за нарушаване на патентно споразумение срещу създателя на популярните смарт колонки Sonos, пет месеца, след като последните направиха същото, предава Reuters.

Публично търгуваната компания Sonos продава висок клас смарт колонки и аудио аксесоари, които осигуряват гласов контрол чрез интеграция с популярните асистенти с изкуствен интелект, като Google Assistant е един от асистентите, които продуктите на компанията поддържа. Споразумението за интеграцията на асистента на Google в продуктите на Sonos е от 2013.

През януари тази година, Sonos подадоха иск във федерален съд в Лос Анджелис към Google с обвинение, че гигантът в онлайн търсенето нарушава споразумението между двете компании с цел кражба на интелектуална собственост. Sonos твърдят, че Google са изискали от тях да споделят диаграми, в които се описва няколко от характеристиките на говорителите, като част от сделката между двете компании. Няколко години, след като Sonos предоставя исканата от Google информация, те пускат на пазара продукт с името Chromecast Audio, който според Sonos използва технология на компанията без това да е упоменато от Google. Освен в Chromecast Audio, Sonos твърдят, че Google използва нерегламентирано тяхна патентована технология и в други продукти, като лаптопи, телефони и смарт колонки. Искането на Sonos по това време към Търговската комисия на САЩ беше забраната на въпросните продукти на Google.
Във внесения през миналата седмица иск от страна на Google се твърди, че Sonos нарушават пет патента на компанията. Те покриват търсенето на музика, ехо контрола, управлението на правата за дигитално съдържание, безжичното свързване и фоновия звук. Една от основните характеристики на говорителите на Sonos е способността им да се свързват безжично към Wi-Fi мрежа, за да изпълняват музика синхронизирано.
„Sonos отправиха лъжливи твърдения относно споделената работа между двете компании и технологията на Google в делото, заведено срещу Google по-рано тази година“, пишат Google. „Макар и Google да съди рядко други компании за нарушаване на патентите, то в конкретния случай е нужно да защити правата на своята собственост. Говорител на компанията допълва също така, че: „Докато ние търсим път да разрешим нашия спор, ние ще продължим да осигуряваме нашите общи клиенти с най-доброто преживяване, което могат да предоставят продуктите ни“.
Изглежда обаче до разрешение на спора няма да се стигне скоро, съдейки по реакцията от страна на Sonos. „Вместо да удовлетвори ползите по нашето дело и да ни плати това, което ни дължи, Google избират да използват своя обхват и големина, за да се опитат да намерят поле за контрадействие“, споделя пред The Verge главният изпълнителен директор на Sonos Патрик Спенс. „Ние очакваме да спечелим делото, което заведохме срещу тях, както и да спечелим това ответно дели“.

Важността на решението на американския съд е голяма, поради това, че Google са втория по големина доставчик на смарт колонки в САЩ след Amazon с 31% пазарен дял.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари