Google отказа да цензурира порнографските резултати от търсачката си

1
37

Най-популярната търсачка в света отхвърли предложение на Великобритания да цензурира резултатите, свързани с порнографски сайтове от индекса си. Ръководителите на Google не са харесали идеята да карат потребителите си изрично да настройват търсачката, за да виждат всички резултати – включително и тези за възрастни, съобщи BBC.

В момента по подразбиране Google извежда порно сайтове при заявки за търсене на информация пред всички потребители. Така при търсене на съвсем невинни думи и изрази често в челните места излизат сайтове, които са изключително неподходящи за деца.

Google са се изказали и против позволяването на частни компании да работят със списъци от сайтове, които субективно са определени като неподходящи. В момента британското правителство води консултации със своите доставчици на интернет, за да проучи възможностите за налагане на филтри при тях по подразбиране. Това означава, че филтрите ще са в сила за всички потребители, освен за тези, които изрично са заявили, че не ги искат.

Един от британските доставчици на интернет услуги вече е въвел филтър за съдържание, предназначено за възрастни. Става въпрос за TalkTalk.

От Google са заявили, че технологичните мерки няма да помогнат в този случай, а е по-добре да се заложи на доброто образование и обучение по тези въпроси. Британците обаче не смятат филтрите за цензура, а ги разглеждат като възможност за избор.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари