Google откриват по 9500 зловредни сайта всеки ден

0
20

Google наскоро обявиха, че всеки ден намират 9500 зловредни сайта. От компанията добавят тези сайтове към списъците си със зловредни интернет дестинации, така че да ни предупреждават със специален прозорец всеки път щом се опитаме да влезем в тях. Броят на тези сайтове обаче е притеснителен.

Сайтовете са или „невинни“ дестинации, които някой е заразил с вирус или сайтове създадени специално за фишинг и разпространяване на зловреден софтуер. Google правят всичко възможно да предупреждават потребителите вече от пет години, когато стартираха инициативата Safe Browsing. В рамките на тази инициатива ботове на компанията сканират огромни участъци от Мрежата и търсят зловредни сайтове.

Според фирмата Provos, около 600 милиона интернет потребители получават предупреждения за зловредни сайтове от браузърите си. Между 12 и 14 милиона получават и предупреждения, когато резултатите от търсачката на Google ги насочи към резултат отбелязан като съмнителен. Накратко, имаме основание да вярваме, че интернет компаниите правят всичко по силите си, за да предотвратят заразяването на компютрите ни с вируси.

Хакерите обаче знаят това и са се адаптирали към новата ситуация. Последната „мода“ сред тях е създаването на уеб адреси за фишинг сайтове, които са активни за по-малко от час, така че да не бъдат засечени от радарите. Много други зловредни сайтове също сменят местоположението си непрекъснато използвайки безплатни услуги за уеб хостинг и технологии за автоматично генериране на имена на домейни.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари