Google отново отчита рекордни печалби

2
307

Компанията майка на Google Alphabet отчита рекорден ръст на печалбите през първото си тримесечие, тъй като хората, останали вкъщи поради пандемията, използват нейните услуги повече от всякога.

Нетната печалба на компанията е скочила със 162% до рекордните 17,9 млрд. щатски долара през трите месеца до март, тъй като приходите от реклама са се увеличили с една трета.

Това се случва, тъй като технологичният гигант се сблъсква с по-голям контрол върху своята мощ и пандемията кара хората да използват интернет повече от всякога.

Компанията съобщава, че отчита „повишена активност на потребителите“ в онлайн анализите си.

„През последната година хората се обърнаха към услугите за търсене на Google и много други онлайн услуги, за да останат информирани, свързани и забавлявани“, каза изпълнителният директор на Alphabet и Google Сундар Пичай.

Анализаторите са очаквали добро представяне, тъй като икономиките по света продължават да се отварят отново, което води до по-големи разходи за онлайн реклама.

Отразявайки тези приходи в бизнеса с търсене, резултатите на Google са скочили с 30% до 31,9 млрд. долара за тримесечието, докато продажбите на YouTube са скочили с 49% до 6 млрд. долара.

Някои анализатори коментират, че Alphabet е един от големите победители в ситуацията с настоящата пандемия и смятат, че „компанията е натрупала редица награди от пандемията“, сред които е и анализаторът Софи Лунд – Йейтс, анализатор на акции в Hargreaves Landsdown.

„Макар да е известен със своята стартъп култура и офиси, този технологичен гигант печели толкова много от рекламния бизнес“, казва тя.

„COVID-19 означава, че феноменални суми пари са насочени към онлайн пазаруването, така че непроницаемото семейство на дигиталните рекламни компании на Alphabet отчита скок на приходите си.“

Единственият проблем, пред който е изправен технологичния гигант, е продължаването на регулаторните действия по въпроси като конкуренцията и неприкосновеността на личния живот.

Последният спор възникна в понеделник, когато компанията за стрийминг на телевизионни технологии Roku обвини Google в антиконкурентно поведение в полза на бизнеса си с YouTube и собствената си линия устройства, както и операционната система Android.

Междувременно американските и европейските регулатори продължават да обсъждат затягащия надзор над Google и други технологични гиганти, но все още не са постигнали съгласие по отношение на законодателството. На фона на силните резултати, акциите на Alphabet са се увеличили с 4,5%.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари