13.9 C
София

Google отхвърли обвиненията на Европа за упражняване на монопол на пазара

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Reuters предава, че Google са отхвърлили обвиненията на европейските институции за неправомерни антитръстови практики, попречване на конкурентите им да рекламират на страниците на Google и преимушественото промотиране на своите собствени услуги за пазаруване.

Настоящата позиция на американската компания идва шест години, след като Европейската комисия откри разследване към компанията, заведено след сигнали, подадени от страна на Microsoft и група от американски и европейски компании. Това беше последвано от завеждане на дело към Google през април миналата година. Освен това обвинението беше допълнено от иск към AdSense for Search, рекламната услуга, придружаваща Google Search. Според Кент Уолкър, главен юридически съветник на американската компания, обвиненията не притежават, каквито и да било фактологични, законодателни или икономически основания и че поведението на компанията е продитувано от нейните потребители, а не от желанието да се разправи с конкуренцията

„Ние никога не сме компрометирали качеството или релевантността на информацията, която представяме. Тъкмо напротив, ние я подобряваме.Това не е фаворизиране – това е вслушване в потребителите ни“, обяснява Уолкър. От европейския регулатор заявяват, че са получили официалния отговор на американската компания и ще разгледат внимателно евентуалните последващи действия, които ще предприемат. Анализатори коментират това, че макар и намесването на потребителите и техния интерес да проработи до известна сметка, то евроинституциите едва ли ще бъдат толкова впечатлени, тъй като акцент в техните въпроси към Google е отношението им към техните конкуренти, а не към потребителя.

Със сигурност битката между Google и Европа няма да приключи скоро. Ако компанията бъде намерена за виновна в неспазване на антитръстовите регулации, тя може да бъде глобена с 10% от приходите си на глобално ниво или със сума от около $7.4 млрд.

Уолкър обещава да публикува скоро и отговор към третата серия от обвинения, които са свързани с налагането на монополно положение с Android.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини