Google патентова контактни лещи, които събират информация от ириса

0
105

Google определено има интерес към контактните лещи – компанията вече извърши множество изследвания по тяхното използване в здравни приложения, а сега патентова технология, която използва лещите като начин за идентификация.

Новият патент описва лещи, които покриват част или целия ирис на окото и един или повече светлинни сензори, които са вградени в повърхността на лещите. Сензорите събират отразената от ириса светлина и така сглобяват изображение, което след това се сравнява с изображение на същия ирис, което се пази на компютър. Ако двете съвпаднат, това може да позволи на носещия лещите човек да получи достъп до секретна информация или пък да отвори заключена врата.

Патентът не дава особени подробности за приложението на технологията, но е логично да предположим, че лещите могат да се използват за биометрична идентификация в различни технологии и ситуации.

Google има планове да създаде умни контактни лещи, които да измерват нивото на кръвната захар при пациенти с диабет. При тях между двата слоя материал, който изгражда лещите, се вграждат миниатюрни чипове, които събират информация за захарта от течностите в тялото. Тези лещи могат да отчитат нивото ѝ веднъж на всяка секунда.

Миналото лято Google обяви, че ще разработва умни лещи в партньорство с фармацевтичната компания Novartis.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари