Google патентова технология, която ще залепя за предния капак хората, които безпилотните коли блъскат

2
1

Google са наясно, че безпилотните им возила влизат в инциденти и това ще продължи, дотогава, докато компанията не намери решение, което да ги избягва на 100%. До този момент обаче, Google трябва да минимизират до най-ниски нива щетите, нанасяни от техните автомобили.

Наскоро получен патент за иновативно решение може да намали сериозно щетите, нанасяни от сблъсъка на колите с хора. Става дума за технология, която буквално ще „залепя” блъснатия човек за предния капак на колата, предава Mercury News.

Предната зона на возилото може да бъде обвита от специален адезив, който се прилепя към пешеходеца и така го задържа върху капака при нещастни случаи, в които предната част на автомобила влезе в контакт с пешеходеца. Този адезивен материал ще попречи на пешеходеца да отскочи от капака при сблъсък”, гласи патента.

Представител на Google обяснява пред изданието, че наличието на патент не означава задължително появата на технология.

В интервю за Mercury News Браянт Уолкър Смит, професор от Stanford School of Law и експерт по въпросите на автономните превозни средства приветства патента, обяснявайки, че усилията, насочени не само към безопасността на този, който е в колата, но и на тези извън нея, представлява следващото поколение в изследванията за повишаване на безопасността на движението.

Смит обаче не забравя да напомни, че някои решения за сигурност може да нанесат по-голяма вреда, отколкото полза в отделни случаи. Най-ярките примери тук са предпазните колани и въздушните възглавници. Така, ако кола блъсне човек, той залепне за нея, а след това возилото се блъсне в друг обект – кола или стена – щетите, нанесени върху блъснатия биха били по-големи, отколкото той е изхвърлен напред или встрани, вследствие на сблъсъка.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Google патентова технология, която ще залепя за предния капак хората, които безпилотните коли блъскат"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

И какво правим ако колата на Google след катастрофата продължи да си кара спокойно със залепнал човек върху капака ?

jianev
jianev

Затова не е нужно да си гоогле за да може да го изпрограмираш :shake_puter:
При сегашните автомобили при удар се пускат аварийните светлини и на същия „датчик“ може да се закачи и спирачката.
По интересен е въпроса как тая технология ще работи ако колата удари примерно изкочила ненадейно на пътя бебешка количка или дете което е на нивото на бронята.