С навлизането на мощни инструменти за структуриране и анализ на огромни и разнородни по тип масиви, наречени просто Big Data, компаниите се сдобиха със сериозни аргументи в битката си с конкуренцията за привличане на повече клиенти. Възможността за извличането на модели и тенденции от тези разпокъсани Big Data масиви доказа, че информацията е новото злато, което се продава изключително добре. И може би всичко щеше да се заключи до бизнес приложенията и рекламата на тези инструменти, но нещата не се развиха точно така, а много конспиратори потриват ръце, защото може да са излезли прави. А компании като Google и Facebook, съхраняващи зетабайти от потребителска информация, знание за най-съкровените мисли и чувства на своите потребители, само дадоха храна на привържениците на подобни теории, със своите действия, станали достояние в последните години.

Според ново проучване, проведено от страна на DuckDuckGo, смятани за конкурент на Google на полето на интернет търсенето, най-голямата търсачка в Мрежата ви доставя персонализирани резултати и без да сте се вписали в регистрацията си в Google, даже и в Incognito режим на браузъра. Проучването на компанията е проведено в навечерието на междинните избори в САЩ и цели изследване на начините, по които Google може да повлияе на обикновения избирател, изолирайки го в т.нар. „филтърен балон“ (filter bubble). С термина се обобщава процеса по алгоритмична персонализация, който бива осъществяван често от сайтове и компании. Така например, ако сте вписани в Google акаунта си и влезете в YouTube, базирайки се на ваши предишни търсения, сайтът ще ви предлага един тип музика – ако сте търсили няколко пъти хеви метъл музика, ще виждате основно такъв тип предложения, и никога да речем… чалга, която иначе вероятно ще ви се показва, ако посетите страницата на YouTube с изчистени бисквитки и без да сте се вписали в Google. И всичко това може да звучи невинно и даже удобно, а възможно ли е нещата да не стоят точно така? Според DuckDuckGo – да.

Компанията е установила, че Google доставят уникални резултати при търсене до повечето потребители, когато търсят едни и същи фрази без да са се вписали в Google. В случая, за целите на изследването са взети „контрол на оръжията“, „имиграция“ и „ваксинации“.

DuckDuckGo открили, че има съществено разминаване при едни и същи търсения за различни потребители. Така например, търсенето в Incognito режим за „ваксинации“ е показало най-големи разлики със 73 вариации за 87 участника в проучването, „контрол на оръжията“ с 62 вариации, а „имиграция“ – 57 различаващи се резултата. За „ваксинации“ били показани 22 различни домейна, 15 за „имиграция“. Резултатите в новинарската секция на Google и във видео потоците също била различна за различните участници в проучването.

„Тези редактирани резултати се базират на личната информация, която Google има за вас (като вашите търсения, история на посетените страници) и ви поставя в „балон“, който се базира на това какво мислят алгоритмите на Google, че е най-вероятно да кликнете“, пишат авторите на изследването. Подобни балони, убедени са те, са особено застрашаващи, когато става дума за политика. И това важи особено за хора, които все още не са решили за кого да дадат гласа си и се обръщат към основните интернет търсачки, за да научат повече за кандидата или партията, която ги интересува.

„Ако те получават информация, която е поднесена едностранчиво, заради техните собствени филтърни балони, то това може да има огромен ефект над политическите резултати като цяло“, смятат DuckDuckGo.

От Google смятат проучването и неговите резултати за некоректни, а въпросната персонализация може да е резултат от набор от странични фактори, като промяна на местоположението или времето – фактори, които изследването не взема предвид.

„Ако даден потребител се е вписал и търси в поверителен режим, ние не извършваме каквато и да е персонализация, която да се базира на историята ви, докато сте вписани, която на свой ред може да контролирате и достигнете на myaccount.google.com“, заявява в имейл до Adweek представител на Google на въпрос относно проучването.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

Значи Google знае кой си и без да се вписваш.

Коментар
Коментар

знае …и не само. Едно средно семейство е 4 човека (примерно) – децата гледат детско, игри а големите – покупки, новини, клюки или… нещо друго. Не е особено трудно да се идентифицира потребителя по ip и/или локация (както знаем телефона е вписан постоянно с име, номер, мейл, голям % и с кредитна карта т.е. реално име). Вече сме в един голям биг брадър 🙁

Васил
Васил

то само това да беше… на работа или в къщи ми се случва да обсъждаме дадена тема. когато в нещо не сме сигурни отварям да проверя и след първите 2-3 букви ми излиза „вариант“ за търсене на точна фраза която сме ползвали… говоря за телефон

Иван
Иван

Аз ползвам стар телефон, Firefox и DuckDuckGo и друга поща, не Gmail. Да видим какво ще ми персонализара. 😀

Гугъл
Гугъл

Само дето като отвориш даден сайт има една камара скриптове, които те те следят, включително на гугъл и фейсбук. Така че даже и да нямаш акаунт никъде те пак знаят от какво се интересуваш и те профилират.

Иван
Иван

Имам Адблок+ и Ghostery с включени какви ли не спирачки. Би трябвало да става?

Гугъл
Гугъл

И това не е сигурно защото съм и с двата аддона

Nik
Nik

даже и ?