Google печели битката си с Oracle… засега

1
10


В края на миналата седмица се състоя финала на поредния епизод от съдебната сага между Oracle и Google. Съдът отсъди в полза на последните, но от думите на адвокатите на Oracle се разбра, че това няма да е точка в спора им, тъй като те ще обжалват решението.

Компанията заведе дело срещу Google преди шест години с обвинение, че Брин и компания са използвали по неправомерен начин Java  в Android. Компанията е трябвало да плати лиценз, за да ползва част от кода на Java – нещо, което Google не са направили. Основният им довод е, че те са се възползвали от правото си за „справедлива употреба” (fair use), при което не се нарушава запазените лицензионни права. Миналата седмица съдия в Сан Франциско отхвърли иска на Oracle и търсените от тях девет милиарда долара от Google. Същото решение беше взето от районен съдия преди две години – че използването на Java API кода от страна на Google влиза в графата „справедлива употреба”, но Oracle обжалва решението на по-горна инстанция – във федерален съд, като тази последна част на съдебната война привлече в залата имена, като председателя на борда на директорите на Alphabet, компанията-майка за Google Ерик Шмид, Анди Рубин, създателят на Android и Лари Пейдж, един основателите на Google.

Фактът, че Oracle заяви, че ще обжалва означава, че делото ще се проточи значително, държейки в напрежение множество разработчици и компании. Google и коментатори заявяват, че една евентуална победа на Oracle и решението, че апликационно-програмните интерфейси подлежат на лицензионни споразумения, ще доведе IT индустрията до хаос и стотици разработчици и компании биха станали обект на съдебни дирения.

„Последното решение на съда запазва статуквото, което означава, че хиляди компании, които използват Java не трябва да се притесняват, че срещу тях ще бъдат заведени съдебни дела, заради това, че използват Java в своите приложения”, споделя пред SiliconANGLE Тайлър Очоа, професор по право към юридическата школа на Университета на Санта Клара.

„Главната причина, поради която Google взе надмощие е понеже делото не трябваше да стига дотук, на първо място”, коментира Очоа. Той споделя, че Google използва единствено декларативен код на Java, който по своята същност описва какво вършат различните функции, и са написали свой собствен код – оригинален „имплементиран код”. Според американското законодателство, т.нар. продукти, които описват функция, не попадат под лицензионни рестрикции.

Според законодателството, за „справедливата употреба” на обвързан с лицензионно право материал, може да бъде счетено използването му по променен начин с цел различна от тази, която изпълнява оригинала, като да речем новинарска история или пародия, да речем. The National Law Review привежда за пример тук делото, заведено срещу рап-групата 2 Live Crew за използването на песента на Рой Орбисън Pretty Woman. Съдът отсъжда, че групата е променила по толкова оригинален начин песента, че групата не краде, а „използва по справедлив начин” Pretty Woman. Според Oracle обаче Google не са променили по никакъв начин използването на Java код, а са го интегрирали в Android във вида, в който идва.

Според някои мнения, съдебният поход на Oracle срещу Google е обречен на провал, но докато нямаме окончателно решение, все още нищо не е приключило.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
pix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pix3l
pix3l

Да слагат @Deprecated на Java и да идва Python! И без това тия джавари за 20 години не се научиха, че да си чупиш пръстите, за да напишеш нещо, което в някои други езици се пише в 10 реда, не е много cool… 😀