Google повишава сигурността на Chrome за Android

1
607

Google планира да въведе допълнителни мерки за сигурността на потребителите на Android версията на уеб браузъра Google Chrome, като направи сърфирането в мрежата на вашия телефон много по-безопасно и неприкосновено преживяване.

Потребителите на мобилни устройства скоро ще имат достъп до някои от инструментите за проверка на сигурността, които понастоящем са налични само в настолната версия на Chrome.

На този етап достъпна само като скрита настройка в експерименталната версия Canary на Chrome за Android, функцията за проверка на безопасността на браузъра е една от най-големите новости в уеб браузъра, които сме виждали през последните години. Инструментът за защита ще служи за извършване на важни тестове, за да гарантира, че настройките на вашия браузър са оптимално конфигурирани.

Новата функция ви позволява да извършите три проверки, за да гарантирате, че браузърът ви е максимално защитен. Първата проверка установява дали режимът за безопасно сърфиране е активиран, така че да сте защитени от опасни уеб сайтове.

Втората проверка, проверката на безопасността, ще сканира паролите, които сте записали в браузъра, за да провери дали са били компрометирани при течове на данни и дали не присъстват в някоя база данни на изтекли или откраднати пароли.

Накрая, последната трета проверка, ще установява дали имате инсталирана най-новата версия на Chrome, както и че сте инсталирали най-новите актуализации по сигурността.

Версията на проверката на безопасността на Android обаче е малко по-различна от версията за десктоп. Обикновено сканирането ще провери дали имате инсталирани опасни разширения към браузъра, но тъй като мобилната версия на Android не поддържа никакви разширения, тази конкретна функция не е необходима.

Как да изпробваме?

Ако искате да изпробвате Safety Check за Android за Chrome още сега, ще трябва да изтеглите версията Canary на браузъра. Тази експериментална версия може да бъде изтеглена от Play Store, но Google предупреждава, че: „Canary версията не е тествана. Може да се окаже нестабилна или изобщо да не стартира/да не работи нормално в определени моменти“. Все пак това е ранна версия за тестване на уеб браузъра, и именно поради това е напълно възможно финалната версия на Safety Check в Android за Chrome да се различава значително.

Ако все пак държите да експериментирате, с инсталирането на Chrome Canary можете да активирате новата проверка на безопасността, като посетите следния URL адрес – chrome://flags и потърсите флага „Safety Check“, след което изберете Enabled и го активирате. След рестартиране на браузъра Chrome, можете да се насочите към „Настройки“ и ще установите, че проверката за безопасността вече е достъпна и за вас – необходимо е просто да натиснете бутона „Провери сега“, за да стартирате тестването.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари